Tar­tış­ma­lı Hay­dar­pa­şa Pro­je­si ida­re mah­ke­me­si ve Da­nış­tay ta­ra­fın­dan ip­tal edil­me­si­ne rağ­men, Ah­met Ça­lı­k’­ın sa­hi­bi ol­du­ğu Ça­lık Gru­bu­’na bağ­lı GAP İn­şa­at, pro­je­nin ta­nı­tı­mı­na ulus­la­ra­ra­sı gay­ri­men­kul fu­ar­la­rın­da de­vam edi­yor. Pro­je­nin Fran­sız or­ta­ğı Ate­li­er D’­art Ur­ba­in ise ken­di in­ter­net si­te­sin­de Hay­dar­pa­şa Pro­je­si­’nin ta­nı­tım­la­rı­nı sürdürüyor. Ka­dı­kö­y’­den baş­la­yan Üs­kü­da­r’­a ka­dar 2 mil­yon 200 bin met­re­ka­re­lik Hay­dar­pa­şa pro­je­si ko­nut, ofis, dük­kan, otel­ler, alış­ve­riş mer­ke­zi, kon­gre mer­ke­zi gi­bi do­na­tı­la­rı içe­ri­yor.

Alt­ya­pı so­ru­nu ar­ta­cak

Hay­dar­pa­şa Pro­je­si için yü­rüt­me­yi dur­dur­ma ka­ra­rı alın­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan, Türk Mü­hen­dis ve Mi­mar Oda­la­rı Bir­li­ği (TMMOB) Şe­hir Plan­cı­la­rı Oda­sı İs­tan­bul Şu­be Baş­ka­nı Tay­fun Kah­ra­man, “Gö­rü­nen o ki; bu ka­ra­rı yok sa­ya­rak pro­je­de ufak de­ği­şik­lik­ler ya­pı­la­rak ye­ni­den imar alı­nı­yor. An­cak, Da­nış­ta­y’­ın da­ha ön­ce al­dı­ğı ka­rar­lar­da pro­je­ler­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le­re rağ­men pro­je­nin ni­te­li­ği de­ğiş­mi­yor­sa bu­na imar iz­ni ve­ri­le­mi­yor. Mah­ke­me ka­rar­la­rı­nı yok sa­ya­rak pro­je­yi ye­ni­den baş­la­tı­yor. Biz iti­raz et­sek de hu­kuk­sal sü­reç o ka­dar ya­vaş iş­li­yor ki, pro­je dur­du­ru­la­mı­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.
Şe­hir plan­la­ma­cı­la­rı ola­rak pro­je­yi ki­min yap­tı­ğı­na de­ğil, İs­tan­bul üze­rin­de­ki et­ki­le­ri­ne bak­tık­la­rı­nı ak­ta­ran Kah­ra­man, “Çok yo­ğun bir kent do­ku­su olan Ka­dı­kö­y’­e ye­ni yo­ğun­luk­lar kat­mak ci­na­yet­tir. Alt­ya­pı so­run­la­rı ar­ta­cak. Baş­ta ula­şım, ye­şil olan­lar ol­mak üze­re bü­yük bir plan de­ği­şik­li­ği sü­re­cin­den bah­se­di­yo­ru­z” de­ğer­len­di­me­sin­de bu­lun­du.

Ya­sa­yı de­ğiş­ti­re­cek­ler

Pro­je ile AK­P’­nin ye­ni zen­gin­le­ri­ne Üs­kü­dar ve Ka­dı­köy sa­hil­le­ri­nin peş­keş çe­ki­le­ce­ği­ni ima eden Avu­kat İr­fan Ka­ra­can, pro­je­nin ip­ta­li için ha­re­kete geç­tik­le­ri­ni ifa­de et­ti. Ka­ra­can, “Ya­sa de­ği­şik­li­ği ile pro­je­de bir ta­di­lat ya­pa­cak­lar. Ya­sa­ya uy­gun ha­le ge­ti­re­cek­ler. Da­nış­ta­y’­ın ip­tal ka­ra­rı yok­muş gi­bi dav­ra­nı­yor­la­r” de­di.

Okul­lar tah­li­ye edi­le­cek

Pro­je ara­zi­si için­de ka­lan ka­mu alan­la­rın­da­ki okull­lar­da tah­li­ye sü­re­ci­nin bu yıl baş­la­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Ka­ra­can şun­la­rı söy­le­di: “Bu yıl, ara­zi­de ka­lan Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si­’ne bağ­lı Hu­kuk, Tıp ve Tek­nik fakültelerini baş­ka bi­na­la­ra nak­le­di­liyor­lar. Ha­rem sa­hi­li­ne ka­dar olan ge­niş ala­nı ta­lan ede­cek­ler. Ben de bir avu­kat ola­rak da­va­ya mü­da­hil ola­ca­ğım. İs­tan­bu­l’­un en gü­zel yer­le­rin­den bir ta­ne­si­ni peş­keş çe­ke­cek­ler. Da­nış­tay ka­ra­rı­na da­ya­na­rak top­lum­sal bir tep­ki olur­sa bu pro­je­den vaz­ge­çe­bi­lir­ler.”

Projenin künyesi
2.2 milyon metrekareye kurulacak proje üç yılda bitirilecek.
Haydarpaşa’yı ve liman bölgesini içine alıyor.
3.5 kilometrelik sahil şeridi var. Osmanlı izleri taşıyacak.
Konut,ofis, alışveriş merkezi ve marinası olacak.
GAP İnşaat ve Atelier D’art Urbain ile birlikte yapıyor.
Haydarpaşa projesi 5.1 milyar dolara mal olacak.
Bittiğinde yıllık getirisi 1.5 milyarı bulması bekleniyor.

Çalık, AKP ile büyüdü

GAP İn­şa­at’­ın sa­hi­bi olan Ça­lık Hol­ding, AKP ik­ti­da­rı dö­ne­mi­nde çok hız­lı bü­yü­dü. Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın da­ma­dı Be­rat Al­bay­rak CE­O ol­du­ğu dö­nem­de 1.1 mil­yar do­la­ra Sa­bah-AT­V’­yi sa­tın al­dı. Sa­tın al­ma iş­le­mi için ilk 3 yı­lı ana pa­ra öde­me­siz, Halk­bank ve Va­kıf­ban­k’­tan top­lam 750 mil­yon do­lar­lık 10 yıl va­de­li kre­di kul­lan­dı. Holding, ener­ji­den te­le­ko­mü­ni­kas­yo­na, fi­nans­tan teks­ti­le, in­şa­at­tan med­ya­ya ka­dar bir­çok sek­tör­de hız­la bü­yü­yor.

Hay­dar­pa­şa pro­je­si­nin Fran­sız or­ta­ğı Ate­li­er D’­art Ur­ba­in in­ter­net si­te­sin­de Hay­dar­pa­şa Pro­je­si­’nin ta­nı­tım­la­rı­na de­vam edi­yor. Şe­hir plan­la­ma­cı­la­rı pro­je­nin böl­ge­de­ki yo­ğun­lu­ğu ar­tı­ra­ca­ğı­nı, alt­ya­pı so­run­la­rı­nın or­ta­ya çı­ka­ca­ğı­nı be­lir­ti­yor.

Sahil şeridi talan edilecek

Top­lam 2 mil­yon 200 bin met­re­ka­re alan üze­rin­de yük­se­le­cek Hay­dar­pa­şa proj­esi geç­ti­ği­miz yıl­lar­da bü­yük bir yan­gın ge­çi­ren Hay­dar­pa­şa İs­tas­yo­nu­’n­dan baş­la­yıp Ha­re­m’­i de içi­ne ala­rak Üs­kü­dar sa­hi­lin­de yer alan Mar­ma­ra­y’­a ka­dar uza­nı­yor. 3.5 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da sa­hil şe­ri­di­ne sa­hip pro­je­de, ko­nut, ofis, dük­kan, otel­ler, alış­ve­riş mer­ke­zi, kon­gre mer­ke­zi, ser­gi ve fu­ar­lar sa­lo­nu, ma­ri­na, sos­yo­kül­tü­rel te­sis­ler, spor ve eğ­len­ce mer­kez­le­ri bu­lu­na­cak.