CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun laik ve üniter devlete inanan bir isim olduğunu ifade ederek, “Bu CHP’nin adayı değil, bu büyük uzlaşının adayı, bunu özellikle vurguluyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP lideri Devlet Bahçeli’ye cumhurbaşkanı adayı olarak Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu önerisiyle gitmesi yankı uyandırdı. Kılıçdaroğlu, TBMM’deki görüşmenin ardından cumhurbaşkanı adaylarının Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu olduğunu açıkladı. Daha sonra ise Kılıçdaroğlu, TBMM’deki makam odasında Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Aytun Çıray ve TBMM İdare Amiri ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile birlikte bir toplantı gerçekleştirdi.

Kılıçdaroğlu’nun adaylık temaslarında da kendisine eşlik eden Çıray, ANKA’ya yaptığı açıklamada Prof. Dr. İhsanoğlu’nun çok iyi yetişmiş bir isim olduğunun bilindiğini ifade etti. Çıray, “Bilim dünyasına önemli katkılarda bulunmuş, uluslararası bilim ödüllerinin en prestijli olanlarından Paris’teki Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi tarafından madalya almış bir kişi. Kendisi, BM Genel Sekreterliğine aday gösterilmiş ama reddetmiş. İhsanoğlu, laik ve üniter devlete inan, aynı zamanda İslam tarihi konusunda büyük çalışmalar yapan bir bilim adamı, diplomat” diye konuştu.

-“BU UZLAŞMA KÜLTÜRÜNÜN KARŞINDA ‘ERDOĞAN-ÖCALAN’ CEPHESİ VAR”-

İhsanoğlu’nun bugüne kadar yapılan temasların ardından belirlendiğini söyleyen Çıray, “Bu CHP’nin değil, bu büyük uzlaşının adayı, bunu özellikle vurguluyoruz. Bu çatı adayı, uzlaşı adayı, milletin adayı… Bunu ‘tarihi uzlaşma kültürü’ için büyük bir adım olarak değerlendirmek gerek. Bu uzlaşma kültürünün karşısında ‘Erdoğan-Öcalan’ cephesi var. Türkiye bu cepheleşme kültürü yerine, uzlaşma kültürünü tercih edecektir” ifadelerini kullandı. (ANKA)