Cengiz ALDEMİR / Sözcü TV - CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan TBMM’de düzenlediği basın toplantısında cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun makamından çekilmesini istedi.

SÖZCÜ TV'ye konuk olan ve basın toplantısında ortak açıklamaya imza atan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ve CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu partinin demokratik yollarını açmasını, seçimlerde başarısız olduğunu ve partiyi bir an önce kurultaya götürmesini istediler.

İTİRAZIMIZI DAHA ÖNCE SÖYLEMİŞTİK

Emine Ülker Tarhan'ın Yaptıkları açıklamanın demokrasi manifestosu olarak değerlendiren CHP'li Dilek Akagün Yılmaz, seçimde başarısız olan bir genel başkanın bunların sonucuna katlanması gerektiğini, Olağanüstü kurultayın önünü açmasının gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu : CHP seçmeni o çağdaşlık, laiklik, demokrasi açısından bir bağ vardır. Abdullah Gül geleneğinden gelen bir kişinin parti tabanının içselleştirmediğini görüyoruz.

Daha önce de itirazlarımızı söylemiştik, ancak yine de itirazlarımızı geri çekmiştik. Seçmenle duygusal bağ kurulamadı. Biz bu başarısızlıklar karşısında artık kurultay delegelerimize bir çağrı yapmak zorunda kaldık. Sayın genel başkana bu riski göze almasını ve kurultaya gitmesini ifade ettik. Söz karar ve yetki parti kurultay delegelerinin olması gerekliliğine vurgu yaptık. Genel başkanımızın bir an önce kurultayı toplaması gerektiğini ortaya koyduk. Partinin önünü açması gerekir" diye konuştu.

SEÇMENİ SUÇLAMAK YANLIŞTI

CHP'li Birgül Ayman Güler, Kimseyi boykot etmediklerini kimseye oy vermeyin demediklerini ifade etti. Güler iki turlu seçimin bir vizyon hatasından kaynaklandığının altını çizerek, " Ekmelettin İhsanoğlu'na bir sözümüz yok. Biz 3 temmuz akşamına kadar itiraz ettik ancak dillendirmedik. Hiç kimseyi eyleme, boykota çağırmadık. Bizim seçmenimiz ilke ve demokrasi için yaşar.

Tıpış tıpış gideceksiniz kardeşim dediğiniz zaman bir dakika der. Seçmenimiz benim arkasından gideceğim insan kim diye sorgular. Ben yaptım oldu mantığıyla olmaz. Burada bir strateji ve kampanya yönetim hatası var. Seçmeni suçlamak çok büyük bir yanlış. Bir seçim başarısızlığı karşısında kendilerini sorgulaması gerekenler bunu bir tarafa bırakıyor ve seçmeni hırpalıyorlar. Parti kendi kurultayına gitmeli ve genel başkanımız Kılıçdaroğlu'na yakışan bu süreci başlatmalı" diye konuştu.

CHP SEÇMENİ BİAT KÜLTÜRÜNDEN GELMİYOR

Seçimlerde CHP'nin önemli taktiksel hatalar yaptığının altını çizen CHP'li Fatma Nur Serter, Cumhurbaşkanlığını adeta tepsi içerisinde Erdoğan'a armağan edildiğini ifade etti. Serter, CHP yönetiminin kendi seçmen tabanını görmezden geldiğine dikkat çekerek, " AKP'nin seçmen tabanına uygun bir aday belirledi. Parti içi demokrasiyi işletmeksizin gerçekleştirdi.

Sonuç bir hezimettir. Bu sonucu başarı olarak algılandırmak en hafif ifadesiyle çok ayıptır, seçmene karşı saygısızlıktır. CHP bu hareketiyle kendi iflasını ortaya koymuştur. Baştan kendi yenilgisini ilan ederek yola çıkmıştır. Aday belirlemede kendi ilke ve tarihsel geçmişini görmeden aday belirlerse bu CHP seçmenini biat anlayışı içinde olan bir seçmen kitlesi olarak görürsün. Bu tamamen yanlış bir anlayıştır ve CHP seçmenine hiç uymamıştır.

CHP'yi başkalatırması çok yanlıştır ve kurultay yolunu açmasını bekliyorum. CHP seçmeni biat kültüründen gelmiyor " diye tepkisini dile getirdi.