Suriye sınırında bulunan Çaykara Köyü'nde toplanan kalabalık grup ile birlikte Kobani'ye destek eylemine katılan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, çözüm sürecinin geleceğinin Kobani’ye bağlı olduğunu ve Kobani’nin düşmesi durumunda çözüm sürecinin de biteceğini söyledi.

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk’un yanı sıra HDP Şanlıurfa milletvekilleri İbrahim Binici ve İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu destek eyleminde kalabalık grup, Kobani’ye karşı barış zinciri oluşturdu. Kalabalığı seslenen milletvekili Aysel Tuğluk, çözüm sürecinin geleceğinin Kobani’ye bağlı olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Kobani’de sadece YPG ve YPJ’nin direnmiyor. Topyekun bir direniş gerçekleşiyor. Kobani düşerse, Kobani kaybederse insanlık kaybeder.

Bu nedenle Kobani, ‘Düştü düşecek’ diyenlere buradan diyoruz ki; Kobani düşmeyecek, düşürmeyeceğiz. Kürtlerle barışacağını söyleyen AKP iktidarı hala IŞİD’i destekliyor. Hala bu ülkenin Cumhurbaşkanı ‘Niye bu kadar Kobani’nin üzerinde duruyorsunuz' diyor. Kobani ile çözüm süreci bir aradadır. Kobani yoksa çözüm süreci de yoktur. Bunu böyle bilmelerini istiyoruz."

Hükümete Kürtlerle ilgili politikasını netleştirme çağrısında bulunan Tuğluk, şunları söyledi: "Bakın ABD bile bu iradeyi tanımak zorunda kaldı. İşte peşmerge Kobani’ye bu direnişe katıldı. AKP iktidarına diyoruz ki sen Kürtlerle barışacak mısın, savaşacak mısın? Sen Kürtlerle kardeşleşecek mi düşmanlaşacak mısın? Artık bunun kararını verin diyoruz. Kobani’ye dönük düşmanca politikalar devam ederse hiçbir Kürdü barışa inandıramazsınız? Bütün dünya bu devrimi sahiplenmişken, bu düşmanlık niye diye soruyoruz. Çıkıp söylüyorlar 1 Kasım’da sokağa çıkanlara gerekeni yapacağız diye. Şunu bilin ki her koşulda ve şartta zulme ve barbarlığa karşı direniş halinde olacağız. Biz de buradan diyoruz ki çünkü Kobani’nin kaybetmesi durumunda herkesin kaybedeceğini tekrar açıklıyoruz."

Açıklamanın ardından toplanan grup sık sık Kobani ve YPG sloganlarını atarak bir süre barış nöbetini sürdürdü. Basın açıklaması nedeniyle polis ve jandarma sınır hattından yoğun güvenlik önlemi aldı.