Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak ve Suriye tezkerelerinin yarın Meclis'e gönderileceğini açıkladı ve 'Irak ve Suriye tezkelrelerine yeni unsurlar eklenecek' dedi.
-Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şimdi önümüzdeki dönemde tezkerelerin yenilenmesi zarureti var. Olağanüstü bir durum gibi yansıtmamak lazım. Biri 4 Ekim’de biri 17 Ekim’de dolacak 2 tezkere var. Yeni şartlar bu tezkerelere bazı yeni unsurlar eklememize yol açtı. Bu çalışmayı da tamamladık. Muhtemelen yarın tezkereleri iki yeni ayrı tezkere şekilde Meclis’imize göndereceğiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şimdi önümüzdeki dönemde tezkerelerin yenilenmesi zarureti var. Olağanüstü bir durum gibi yansıtmamak lazım. Biri 4 Ekim’de biri 17 Ekim’de dolacak 2 tezkere var. Yeni şartlar bu tezkerelere bazı yeni unsurlar eklememize yol açtı. Bu çalışmayı da tamamladık. Muhtemelen yarın tezkereleri iki yeni ayrı tezkere şekilde Meclis’imize göndereceğiz” dedi.

Başbakan Davutoğlu, valiliği ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve sorularını cevaplandırdı. 2 vesile ile Samsun’u ziyaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, 19 Mayıs Üniversitesi’nin akademik yılının açılışı ve yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılış törenine katıldığını söyledi. Açılışı tamamlanan eserler hakkında bilgi veren Davutoğlu, 786 milyon TL’lik geniş perspektifli eserlerin açılışını yaptığını kaydetti.

Samsun’da görmüş olduğu misafir perverlik nedeniyle yetkililere ve Samsunlulara teşekkür eden Davutoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

-“YARIN TEZKERELERİ İKİ YENİ AYRI TEZKERE ŞEKİLDE MECLİS’İMİZE GÖNDERECEĞİZ”-

Başbakan Davutoğlu, IŞİD ile ilgili mücadelede bir yol haritası önermesinin anımsatılması ve bu konuda atılacak adımların sorulması üzerine Davutoğlu, hükümeti kurar kurmaz ulusal güvenlikle ilgili bir mekanizma oluşturulduğunu kaydetti. Bu toplantı kapsamında her hafta bir araya gelerek ülkedeki güvenlik şartlarının gözden geçirildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dün de bir istişarelerinin olduğunu kaydeden Davutoğlu, geçen pazartesi günü, bütün ilgili birimler ile Kobani’deki insani drama karşı atılacak adımlara ilişkin istişarede bulunduklarını aktardı. 3 ana konu etrafında çalışmalar yürüttüklerini belirten Davutoğlu, “Birincisi sınır güvenliğimiz. Türkiye’nin etrafında bir ateş çemberi var. Biz ulusal güvenliğimizi gerektiren her konuda her türlü tedbiri alma hakkın da sahibiz. İkincisi mültecilerle ilgili durum. Çok ciddi bir şekilde mülteci akını var. En son üçüncüsü de Suriye ve Irak’taki iç durum. Orada da iç siyaset, kendi siyasi yapılarında ve güvenlik yapılarında iyileştirme olmadığında Türkiye’nin sınırlarının güvenliği ve mültecilerin engellenmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bu 3 konuya ilişkin 2011 yılından beri yürüyen mekanizmaların olduğunu belirten Davutoğlu, “Şimdi önümüzdeki dönemde tezkerelerin yenilenmesi zarureti var. Olağanüstü bir durum gibi yansıtmamak lazım. Biri 4 Ekim’de biri 17 Ekim’de dolacak 2 tezkere var. Yeni şartlar bu tezkerelere bazı yeni unsurlar eklememize yol açtı. Bu çalışmayı da tamamladık. Muhtemelen yarın tezkereleri iki yeni ayrı tezkere şekilde Meclis’imize göndereceğiz” dedi.

-“GENELKURMAY BAŞKANI SALI GÜNÜ BAKANLAR KURULUNU BİLGİLENDİRECEK”-

Salı günü Bakanlar Kurulunu gerçekleştireceklerini kaydeden Davutoğlu, “Genelkurmay Başkanımız sadece bu konuya münhasır değil, genel bir brifing bütün kurumlardan bilgi alırken, Genelkurmay Başkanımızdan böyle bir brifing için 2 hafta önceki güvenlik toplantısında konuşmuştuk. Bir sunuşu olacak Bakanlar Kurulumuza. Çarşamba Meclisimizin açılışı var. Cumhurbaşkanımız hitap edecekler. Perşembe günü de 2’sinde tezkerelerin görüşmesi olacak. Tabi çerçevede tezkere hemen sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte daha geniş bir değerlendirme ve güvenlik şartlarını ve yapılacak planlamaları içeren bir toplantı tertip edebileceğiz. Bu arada bütün güvenlik birimlerimiz ile Cumhurbaşkanımızla da icap ettikçe her an bir araya gelebiliriz. Bütün bunlar Türkiye’de işleyen siyasi seyri içinde, doğal seyri içinde işleyen sistemler. Yani basın mensuplarımızdan çok olağan üstü bir dönem olacak işareti olacak algılardan kaçınmalarını istiyorum. Tezkereler zaten yenilenecekti” ifadelerini kullandı.

Tezkerelerin bölgedeki durum nedeniyle içine yeni unsurlar eklendiğini belirten Davutoğlu, bunun olağan üstü bir durum olmadığını kaydetti.

-“BU MÜLTECİLERİN DURUMUNU İSTİSMAR ETMESİNLER”-

Suruç’taki vatandaşlara teşekkür eden Davutoğlu, provokatörleri uyardığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sağladığı bu güven ortamına gelen bu mültecilerin durumunu istismar etmesinler. Türkiye’de kamu düzeni olmasaydı, onlar buraya gelmezlerdi. Mehmetçiğin ve TSK’nın güven olmasaydı mülteciler buraya sığınmazlardı. Herkesin buna dikkat etmesi lazım ve buradan provokatör sonuç çıkarmaması elzemdir. Dün rejim hava kuvvetlerinin Bayırbucak Türkmen bölgelerini bombaladığı bilgisi bize ulaştı. Bu konuda uluslararası toplumu bir kez daha uyarıyoruz. IŞİD’e karşı yürütülen mücadele dolayısıyla rejimin meşru gösterip özellikle Türkmen bilgelerine, Bayırbucak bölgesine yaptığı bombardıman bir kez daha bizim uçuşa yasak bölge talebimizin haklı olduğunu göstermektedir.”

-“CHP İÇİNDEKİ TARTIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ”-

Başörtüsünün okullarda serbest kalmasıyla ilgili CHP’nin ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün tepsini eleştiren Davutoğlu, “Ben Kılıçdaroğlu’na cevap verdim ama edepten yoksun o milletvekiline cevap verme tenezzülünde bulunmadım. Orada milletimizin değerlerine açıkça bir hakaret var, saygısızlık var” dedi.

O milletvekilini CHP’li seçmene havale ettiğini kaydeden Davutoğlu, “Bu da bir tür IŞİD zihniyetidir. O bakımdan CHP içindeki tartışmaları yakından takip edeceğiz. CHP bir sınavdadır şuandan itibaren” diye konuştu. (ANKA)