Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 14 Ocak'ta Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de yapılan operasyonlarda 25 şüpheli gözaltına alındı. Savcılıkta ifadeleri alınan 25 şüpheliden 12'si tutuklu, 13'ü ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklu 12 sanıktan iddianameleri tamamlanan İ.Ş., A.K., O.Y., Ü.İ., E.M. ve Ş.Ç., 'Silahlı terör örgütüne üye olmak','Resmi belgede sahtecilik' ve '6136 sayılı yasaya muhalefet' suçlarından 15 ile 22.5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz Ağustos ayında 11 saat süren ilk duruşmada sanıklardan Ş.Ç., ile O.Y., tahliye olurken 4 kişinin de tutukluğunun devamına karar verildi.

Bugün Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4'ü tutuklu 6 sanığın ikinci duruşması görüldü. Saat 14.00'te başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar İ.Ş., A.K.,Ü.İ., E.M. ve avukatları katıldı.

Sanıklardan İ.Ş., yaptığı savunmada dernek başkanı olduğunu ve Suriye'de faaliyet gösterdiği bütün çalışmaların bu kapsamda yaptığını söyledi. Yaptığı çalışmaların insani yardım çalışmaları olduğunu belirten İ.Ş., bunlarında noter tasdikli ve valilik izniyle yapıldığını söyledi. İ.Ş., "Eğer tapelerden bir kanaat belirlenecekse bu kanaatin belirlenmesinde Suriye'deki savaşın getirdiği kirli ortamın etkisi söz konusu olacaktır. Bu faaliyetleri başka ülkede yapsam soruşturma konusu bile olmayacaktı. Geçmişteki bazı yaşanmışlıklar bu soruşturmanın yönlendirilmesinde etkili olmuştur. Benim soruşturmaya konu olan aynı telefon görüşmeleri ile ilgili İstanbul'da yürütülen bir soruşturmada takipsizlik kararı verilmiştir. Şu anda doğu ve güneydoğunun içinde bulunduğu durumuda göz önünde bulundurarak ailemizin ve bizim haksız yere hedef gösterilerek onların mağdur olmasından ve zarar gelmesinden endişe ediyoruz. Ailemizin yanında olmak için tahliyemi talip ediyorum" dedi.

Tutuklu sanıklardan Ü.İ., ise savunmasında, kendisinden daha çok ailesini düşündüğünü belirterek, "Bu dönemde İslami düşünceleri yaşayan insanlar olarak bilindiğimiz için hedef gösteriliyoruz. 15 yaşından küçük olan 4 çocuğum ve eşim mağdur durumda. Malum PKK tehdidi ve hedef olarak gösteriliyoruz. El Kaide veya başka bir örgütle bağlantım ile ilgili birşey bulunmamaştır. Yürüttüğümüz faaliyetler PKK'nın doğu halkını dinsizleştirme hedefine engel olmaya yönelik faaliyetlerdir. Hiç kimsenin Suriye'ye gitmesine de ben müsade etmedim, etmem de mümkün değildir. Zira Esed'in varil bombalarıyla ölmeyi hak edecek kimsenin olduğuna inanmıyorum. Böyle birşeyin içinde olamayız. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Sanıklar yaptıkları savunmada tahliyelerini talep ederken savcı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Avukatlarında yaptığı savunmanın ardından 10 dakika ara verildi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti tutuklu 4 sanığın tahliyelerine karar verirken duruşma 20 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

BAYANCUK 9 EKİM'DE TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Aynı operasyonda aralarında 'Ebu Hanzala' kod adlı Salih Bayancuk'un bulunduğu ve haklarında iddianame hazırlanmayan 6 tutuklu ise Van Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan kararla 9 Ekim'de tahliye edildi.

Tutuklu 6 kişinin, adli kontrol hükümlerinin uygulanarak tahliyelerine karar veren mahkeme, gerekçe olarak da delil durumu ve halen iddianamenin hazırlanmamış olmasını göz önünde bulundurduğu belirtilmişti.
Gülay KUYUCU/VAN, (DHA)