Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dünya Ekonomik Forumu’nun İstanbul’daki toplantısında konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyleydi:
Halkın güçlü olduğu bir dünya istiyorsak bu 5 ülke dünyanın kaderine hükmetmemeli dönerli sistem gelmeli şu anda BM üyesi olan 195 ülkeye de sıra gelmeli. Uluslararası örgütlerin sorunlar karşısında insani ve vicdani bir duruş sergileme yerine çıkar odaklı bir duruş sergilediklerini görüyoruz.

Ortadoğu’daki hak arayışlarına duyarsızlık terörün oksijeni olmuştur. BM darbecilerin konuşma yapabildiği bir yer midir. Ben Tayyip Erdoğan olarak onlarla aynı kare içinde olamam.

Şu anda Suriye’de yerini değiştiren insan sayısı 7 milyona ulaştı. Biz kendi imkanlarımızla bize sığınan misafirlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü çıkınca neden ayaklanmıyorsun. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum. Dünya eğer siyaset adalet üzerine kurulu olursa anlamı vardır. Şam’daki rejime gösterilen müsamaha ortaya böyle bir tablonun çıkmasına zemin hazırlamıştır.

Mısır’da yaşananları izledik. Yakın tarihte 12 günde 5 bin kişinin öldürüldüğü bir katliam var mı? Ve bunu yapan kişi el bebek gül bebek kürsüye çıkarılıyor.
Bu durum insanların vicdanında tamiri zor bir yara açmıştır.

Şu anda yapılan operasyon hiç kuşkusuz önemlidir ancak bunun yeterli olmadığını sorunlara kalıcı çözüm getirecek mekanizmaların da devreye girmesi gerektiğini belirtmek isterim. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunacak şekilde parlamenter sistemin oluşturulması artık ertelenemez şekilde karşımızdadır.
Irak’ta bütün tarafların eşit temsilini temsin edecek reformlar yapılmalıdır.

HEM SURİYE HEM IRAK HEDEF ALINMALIDIR

Şu anda koalisyon sadece Irak’a yönelik olmaz. Hem ırak hem de Suriye’yi hedef almalıdır. Hem Irak hem de Suriye’yi hedef alacak bir koalisyonun dışında Türkiye olarak biz kalamayız.

Yaptığımız görüşmelerde ben hep şunu söyledim:

Uçuşa güvenli bölge adımını atmalıyız. Güvenli bölge şart ve eğit-donat adımını atmalıyız. O olmaz bu olur.. hayır üçünün de olması lazım. Biz olaya sadece terör örgütü açısından değil Suyriye rejimi açısından da bakıyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dünya Ekonomik Forumu'nun İstanbul toplantısında açılış konuşması yapıyor.

KOALİSYONUN OPERASYONU 

Türkiye olarak olmamız gereken yerde olacağız. Biz bu işin dışında kalamayız. Türk askeri sınırda şu anda Suriye’den gelecek olanları engellemeye çalışıyor. Bunu böyle yapacağımıza orada güvenli bölge ile Suriyeli kardeşlerimizi kendi ülkelerine gönderelim. Irak’ta da terörü arındırarak güvenliği tesis etmek gerekir.Dost acı söyler ama gerçeği söyler. Ben de gerçeği söylemek zorundayım.

HÜKÜMET FAALİYETLERİME DEVAM EDECEĞİM

Cumhurbaşkanı olmam hükümet faaliyetlerinden beni alıkoymaz. 2023 hedefleri hükümetimizin olduğu kadar cumhurbaşkanı olarak benim de hedeflerimdir.

Eğitimde başarılı olmak en büyük hedefimiz.
AB sürecinde ertelenen hedefleri netleştireceğiz.
Başbakanımıza "siz yurt içi çalışın ben de ekibimle beraber dünyayı yoğun şekilde dolaşayım ve elbirliği ile güç birliği ile dünyayı hep birlikte ayağa kaldıralım."
Güçlünün haklı olduğu bir dünya bizim için dünya değildir. Haklının güçlü olduğu dünya bizim için gerçek bir dünyadır. Bunu hep birlikte başarmamız lazım.