Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus'a Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu hediye etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'a  Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç  Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu; Papa Franciscus  da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo  Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan mozaik  bir resim hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı  Sarayı'ndaki resmi karşılamanın ardından baş başa görüşme gerçekleştirdiler. Samimi bir havada geçtiği öğrenilen görüşmeye, Başbakan Ahmet  Davutoğlu ile Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin de katıldı. Erdoğan ve Papa başkanlığındaki heyetlerarası görüşmelerde, Başbakan  Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer ilgililer  hazır bulundu.

"Papa ile farklı düşündüğümüz bir konu yok"

Papa Franciscus, ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Romalı  çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya  tablosundan esinlenerek hazırlanan, mozaik bir resim hediye etti. Resmin Vatikan  Mozaik Stüdyosu'ndan sanatçılar tarafından hazırlandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da  ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin  üzerine hazırlanmış tablosunu takdim etti.

Erdoğan, ayrıca çok iyi derecede Almanca bilen Papa Franciscus'a,  Ankara Üniversitesince hazırlanan, dört ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini  Terimler Sözlüğü hediye etti.

Fatih'in Bosna fermanı

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan  tarafından Papa'ya takdim edilen fermanda, ''Ben ki Sultan Mehmed Hanım; ihsan  edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet ve  memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse  bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah'a, Peygambere, Kur'an'a ve  kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat  ettikleri sürece güvencem altındadır'' ifadeleri yer alıyor.

Fermanın bir nüshası, Bosna'nın Fojnica şehrindeki Katolik Fransisken  Manastırında, Divan-ı Hümayun'da hazırlanan nüshası ise İstanbul'da Osmanlı  Arşivi Daire Başkanlığında bulunuyor.

İnanç serbestliğine ait en eski metinlerden biri olarak  değerlendirilen ferman, gümüş üzerine aktarıldıktan sonra satırlar gerçek  fermanda yer alan renkler kullanılarak boyandı.

Fermanı açıklamak üzere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan özet  metin, güncel kavramlar kullanılarak ifadelendirildi.