Erdoğan, Atatürk Orman Çiftliği'ne kaçak olarak yapılan ve kamuoyunda 'Ak Saray' olarak bilinen cumhurbaşkanlığı sarayının ardından İstanbul'da da bir saraya kavuşuyor. Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in tahta çıkmadan önce kullandığı Çengelköy sırtlarında bulunan Vahdettin Köşkü artık Erdoğan'ın hizmetinde olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paha biçilemeyen köşkü İstanbul'da bulunduğu zamanlarda çalışma ofisi olarak kullanacağı tahmin ediliyor.



Çengelköy sırtlarında son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in tahta geçmeden önce yaşadığı Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’ndeki restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

Yıkılarak yeniden yapılan köşkün önce turizm tesisi ardından devlet konukevi olacağı, son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanılacağı iddia edilen köşkün DHA Gökyüzü kamerasıyla yapılan çekimlerinde binaların tamamlandığı, alana bir helikopter pisti yapıldığı görülüyor. İçinde büyük bir otopark alanı yapılan alt ve üst olmak üzere iki girişi bulunan tarihi köşk, polis tarafından çok sıkı bir şekilde korunuyor. Çevresi havuzlu lüks villarla çevrili durumda olan köşkün alt girişi şu an için kullanılmazken tüm giriş ve çıkışlar kontrol altında tutuluyor.

CUMHURBAŞKANI TEFTİŞ ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz ay üst kapısında bulunan Kerem Aydınlar Camiinde Cuma namazı kıldıktan sonra teftiş ettiği Vahdettin köşkünde, şu anda restorasyonla ilgili son çalışmaların yapıldığı öğrenildi.

VAHDETTİN KÖŞKÜ'NÜN TARİHİ

Çengelköy Köşkü İstanbul'un Beykoz ilçesinde Çengelköy'de bulunan köşktür. Köşk Padişah olmadan önce Şehzade Mehmed Vahdeddin Efendi tarafından kullanıldığı için Vahdettin Köşkü adıyla da bilinir.

Kırım Harbi sırasında İtalyan yaralılarına hastane olarak tahsis edilen yapı daha sonra 37 bin altına Sultan Abdülmecid tarafından satın alınarak, oğlu Şehzade Burhaneddin Efendi’ye (1849-76) tahsis edilir. Burhaneddin Efendi’nin ölümü sonrası ise yapı ve bahçesi Sultan II. Abdülhamid tarafından kardeşi Şehzade Mehmed Vahdeddin Efendi’ye verilir.

Daha sonra Sultan 6. Mehmed Vahideddin ismiyle tahta geçecek olan Vahideddin Efendi eski köşkü Fransız mimar Alexandre Vallaury'e yeniden düzenletti ve kuzeye doğru bir kanat ilave ederek büyüttürdü. Mehmed Vahideddin Efendi’nin annesi küçük yaşta vefat ettiği için şehzadeyi Sultan Abdülmecid’in Kadın Efendileri’nden Şayeste Hanım büyütmüştür. Anneliği olan bu hanım için de 2 katlı bir köşk yaptırır ve ona tahsis eder. Köşk, soğan biçimindeki kubbesiyle bilinir.

Sultan Vahdeddin, yurtdışına kaçarken şahsi mülkü olan bu araziyi Zehra isimli bir cariyesine bağışladı. Zaman içinde giderek eskiyen yapı 1950-60 tarihleri arasında kısım kısım yıkılır. Köşk, 1984 yılında "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillendi.