AKP’nin eğitim alanındaki en iddialı projesi olan FATİH’te konulan hedefler tutmadı, vatandaşın cebinden çıkan paralar boşa gitti. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, proje kapsamında yaklaşık 118 milyon TL harcandığını ancak hiçbir ilerleme kaydedilemediğini açıkladı. Serter, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
PROJENİN koordinasyon merkezi olan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü (YEĞİTEK) ve 7 grup başkanı görevden alındı. Genel Müdürlük’te şu an sadece dört grup başkanı vekaleten işleri yürütmeye çalışıyor.

 

YEĞİTEK’e yeni bir Genel Müdür ve yedi grup başkanı atanacak. Bu atamalar yapılmadan önce atanacak bürokratlar için yedi ayrı makam odasının tadilata alınarak baştan aşağı yenileneceğini öğrendik.

10 milyon 600 bin tablet ihalesi hâlâ bitirilemedi. 4 bin okulun alan ağı alt yapı işleri yapılamadı. 16 farklı kalemde, 117 milyon 790 bin 477 lira tutarında alım yapıldı. Yapılan bu harcamalara rağmen projede bütün işler durdu, hiçbir ilerleme kaydedilemedi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın yapabileceği işler başkalarına yaptırılıyor. Fatih Projesi kapsamında çeşitli animasyonlar 273 bin 170 liraya, kazanım bazlı videolar ise çeşitli firmalardan 869 bin TL’ye satın alındı. Aslında MEB’in kendi altyapısı ve uzmanları bu işleri yapabilecek kapasitede... Planlama ve koordinasyon eksikliği nedeniyle devlet binlerce lira zarara uğratılıyor.

ALAN ağı alt yapı işleri tamamlanan okulların hemen hepsinde sistem çalışmıyor. Tablet bilgisayarlar, akıllı tahtalara tanımlı değil. Okullarda sistem odaları kurulamadı, öğrenciler tabletlerle sadece oyun oynuyor.

ANKARA Sincan Anadolu İmam Hatip ve Sincan Selahattin Akbilek Anadolu Lisesi’nde tabletler dağıtıldı ama alt yapı işleri tamamlanmadı. Sistem çalışmıyor. MEB’in daha fazla çıkmaza girmeden ve daha fazla kamu kaynağı harcamadan Fatih Projesi’ni durdurması gerekiyor.