Saygı ÖZTÜRK-SÖZCÜ
Kuzey Irak’ta Barzani’ye bağlı “özel birlik” savaşmaktan çok kaçmayı planladı. Kuzey Irak’ta sınır kapısında işlemler devam ederken başlayan firar, Türkiye topraklarında da devam etti ve Kobani’ye geçinceye kadar toplam 20 peşmerge firar etti. Bunlardan 9’u yakalandı, 11 kişi ise izlerini kaybetmeyi başardı.

Başlangıçta, Ayn el Arap’a  (Kobani) 4 bin civarında peşmergenin gönderilmesi ve IŞİD’e karşı savaşması planlandı. PKK’nın Suriye kolu olan PYD,  Peşmergenin gönderilmesine karşı çıktı. Rahata alışan peşmergeler de, gitmemek için çaba gösterdi ve sonuçta, sayı 152 peşmergeye kadar indirildi.

Firarlar gelmeden başladı

Hava ve karayoluyla peşmergeler Türkiye’ye gönderilmeye başlandı. Ancak, savaşa gitmek istemeyen peşmergeler nasıl firar edeceklerini planlamaya başladılar. İlk firarlar, daha Türkiye’ye girişten önce gümrük ve pasaport işylemlerinin yapıldığı Irak’ta bulunan İbrahim Halil sınır kapısında başladı. 4 peşmerge, Irak’tan Türkiye’ye geçmeden önce firar etmeyi başardı. Böylmece, Türkiye’ye 152 kişi gönderilmesi planlmışken, sayı daha firiş başlamadan önce 148’e düştü.

Türkiye’de PKK bezleriyle ve büyük gösterilerle karşılanan peşmergeler, tüm gözler üzerinde olmasına rağmen firar planlarından vazgeçmediler. 2 Peşmerge Mardin’in Kızıltepe ilçesi yakınında araçlarından inip kayboldu. Böylece sayı 146’e indi. Hava yoyuyla gelenlerden 5’i indikten sonra firar etti. Böylece firari peşmerge sayısı 11’e yükseldi, 152 kişiyle yola çıkan peşmergelerin sayısı da 141’e indi.

Firari peşmergeleri halk yakaladı

Kobani’ye geçmek üzere sınır kapısına yakın bölgede peşmergeler bekletilirken, 9 peşmerge daha kayıplara karıştı. Peşmergelerin firar ettiği haberleri üzerine bunların bulunması için vatandaşlardan da yardım istendi. Onların bulunması için görevlendirilecek peşmergelerin de kaçabileceği dikkate alınıp, aramaların Tüark görevliler ve vatandaşları tarafından yapılması uygun bulundu. Vatandaşlar, izlerini kaybettirmeye çalışan 9 peşmergeyi yakalayıp görevlilerine teslim ettiler.

Ancak, kaçmayı kafalarına koyan peşmergelerin, Kobani’de farklyı bir tutuma girebileceklerini değerlendiren Peşmerge yetkilileri, 9 peşmergeyi Kobani’ye götürmedi, bunların başında da 11 asker bıraktı.

Peşmerge-IŞİD anlaşması mı?

Peşmergelerin Kobani’ye girmeden önce, IŞİD militanları bulundukları yerden yaklaşık 1,5 kilometre geriye çekildi. Peşmergelerin geçişleri sırasında da hiç karşı koymadılar. Gelişmeleri sınarda izleyen bir askeri yetkili, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“IŞİD bunların geçişleri sırasında ateş etmedi. Bu önemli bir soru işaretidir. Peşmergeler adeta güle-oynaya Kobani’ye geçti.
‘Peşmerge girdi, IŞİD kaçıyor’ algısı yaratılıp Barzani’ye güç kazandırılması planlanıyor.  PYD bu durumdan rahatsız. Afrin kantonunda, türkiye’den giden önemli bir heyetle görüşmeler yapılıyor. Türkiye bir yandan ‘PYD terör örgütüdür’ diyor, bir yandan da PYD yetkilileriyle görüşüyor. Özgfür Suriye Ordusu ve PYD birbirine zıt ve çatışan gruplardı. Şimdi onların birlikte olmaları için dışarıdan baskı var. Ağır silahların geçirmek konusunda çok tezatlar yaşadık.  PYD’ye, ABD’nin silah atmasına  karşıydık.  ÖSY değil, PYD’ye destek olmakla da çok stratejik hatalar yapıldı.”