Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan RSF direktörlerinden Lucie Morillon, “Türk hükümeti yetkililerinin, iki gazeteciye ülkeleri dışında ve önemli bir ikili görüşme sırasında saldırılmasından rahatsızlık duymuyor olmaları kabul edilemez.” dedi. Morillon, bu durumun, Türk makamlarının basına karşı daha da sert bir tutum almaya başladıklarını gösterdiğini vurguladı. RSF yetkilisi, gazetecilerin işini engelleyen bu şiddetten sorumlu olanların Türk makamları tarafından cezalandırılmalarını istedi.

RSF’den yapılan açıklamada, geçtiğimiz yılki Gezi Parkı gösterilerinin ardından hükümetin tüm muhalifleri sindirmeye çalıştığı ve özellikle gazetecilerin sansüre ve bazı durumlarda da saldırı, tutuklama ve hapisle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

RSF ayrıca bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye’de basın özgürlüğü ihlallerine yönelik ciddi endişeleri anlatan bir mektup yazdıklarını ifade etti. RSF’nin basın özgürlüğü raporunda Türkiye 180 ülke arasında 154. sırada bulunuyor.

Bugün Gazetesi Washington Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ABD’de Erdoğan’ın korumalarının sözlü ve fiziki saldırısına uğramıştı. Zaman Gazetesi Washington Temsilcisi Ali Halit Aslan ise Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşeceği otelin lobisinden Amerikan polisinin korumasında çıkmıştı.