Başbakan, ken­di­si­ni pro­tes­to eden çev­re­ci­le­re “Ge­zi­ze­ka­lı­” di­ye­rek ken­din­ce ha­ka­ret edi­yor, mil­le­te açık­ça küf­re­den­le­ri de baş ta­cı yapı­yor. On­lar­dan bi­ri de, iha­le al­dık­tan son­ra “Mil­le­tin A’­sı­na ko­ya­ca­ğı­z” dediği yol­suz­luk ta­pe­le­rin­de yer alan işa­da­mı Meh­met Cen­giz.
Ke­yif­le­ri ye­rin­dey­di
AKP dö­ne­min­de bü­yü­yen ve İs­tan­bu­l’­a ya­pı­la­cak 33 mil­yar Eu­ro­’luk 3’ün­cü ha­va­li­ma­nı iha­le­si­ni or­tak­la­rıy­la alan Cen­giz, dün Er­do­ğa­n’­la yan ya­nay­dı. Ha­va­li­ma­nı­nın te­me­li­ni at­tı­lar. İki­si­nin de yü­zü gü­lü­yor­du. An­la­şı­lan Er­do­ğan, mil­li ira­de­ye edi­len küf­rü haz­met­miş.



2.5 mil­yon ağaç ke­si­le­cek, 70 gö­let ku­ru­tu­la­cak, cep­le­ri pa­ra do­la­cak!

Li­mak-Ko­lin-Cen­giz-Ma­pa-Kal­yon ortak gru­bu­nun ya­pa­ca­ğı 3’ün­cü ha­va­li­ma­nı, İs­tan­bu­l’­un Ku­zey or­man­la­rın­da çev­re kat­li­amı­na ne­den ola­cak. An­cak, Baş­ba­kan bun­la­rı gör­mez­den ge­li­yor. Er­do­ğan, ha­va­li­ma­nı­nı ya­pa­cak işa­dam­la­rıy­la te­mel atıp yan ya­na poz ver­di. İlk eta­bın 29 Ekim 2017’ye ye­tiş­ti­ril­me­sini istedi. Cengiz, Erdoğan’a plaket takdim etti...

Çevre katliamı törenle başladı

Başbakan Erdoğan çapulcu ve tinercinin ardından literatüre ‘Gezizekalılar’ı kattı. Erdoğan, “Geçen yılın mayıs ayında bazı Gezizekalılar türedi. Bu Gezizekalılar bu havalimanını hazmedemediler” dedi. Konuşmasının ardından Erdoğan inşaatı yapacak konsorsiyumla havalimanının erken bitirilmesi konusunda pazarlık yaptı.

Uğrunda 2.5 milyon ağacın katledileceği, 70 gölün sularının boşaltılacağı 3’üncü havalimanı inşaatının temeli dün düzenlenen törende atıldı...

İstanbul’un akciğerleri sayılan ormanları yok ederek büyük bir çevre katliamına yol açacak olan 3’üncü havalimanı projesinin temelleri dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenen bir törenle atıldı.
2.5 milyon ağacın kesilerek katledileceği belirtilen İstanbul’un kuzey ormanları sınırları içindeki Yeniköy-Akpınar köyleri arasında yapılacak olan havalimanı inşaatı sahasındaki 70 adet gölün suları da Karadeniz’e boşaltılmaya başlandı.


ÇED raporları hiçe sayıldı
Kamuoyuna yansıyan tapelerde ‘Milletin A....’sına koyacağız’ diyen Cengiz İnşaat Başkanı Mehmet Cengiz’in de aralarında bulunduğu Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu, üçüncü havalimanını inşa etme ve 25 yıl boyunca işletme hakkını kazanmıştı. 4 etapta bitirilmesi planlanan havalimanının 70-90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabı 29 Ekim 2017’de tamamlanacak.
Dünyanın en büyük havalimanı için harekete geçen Grup’un hiçe saydığı Çevre Etki Değerlendirme raporlarına (ÇED) göre, Kuzey ormanlarının tehdit eden proje doğal hayatı olumsuz etkileyecek ve iklim değişikliğini hızlandıracak.
Tüm bunların yanında su havzaları, tarım ve mera alanları, yer altı suları ve biyolojik çeşitlilik üzerinde tehditler yarattığı belirtiliyor. Havalimanının çevre üzerindeki büyük etkisi ise hâlâ tartışılıyor.




Yüzde 72’si ormanlık alan

ÇED raporuna göre, proje alanı madencilik faaliyetleri ile bozulmuş arazilerin doğaya yeniden kazandırılma çalışmaları sonucu doğal yapısının geri kazanıldığı belirtildi.
Rapora göre, projenin yapılacağı alanın yüzde 72’si orman, yüzde 8’i göl, yüzde 6’sı mera, fundalık, tarım arazisi, yüzde 14’ü ise maden sahası. Proje alanında yer alan 2 milyon 513 bin 341 adet ağacın 657 bin 950’si kesilmesi, 1 milyon 855 bin 391 ağacın ise taşınması planlanıyor.

AKP teş­ki­la­tı, İs­tan­bu­l’­un il­çe­le­rin­den bir­çok par­ti­li­yi tut­tuk­la­rı araç­lar­la ha­va­li­ma­nı­nın te­me­li­nin atıl­dı­ğı  bölgeye ta­şı­dı.

Bölgede 70 canlı türü yok  olacak, trafik katlanacak

Havaalanı için yapılacak hafriyat çalışmaları ile doğal ekosistem (orman alanları, 70 adet canlı yaşamı barındıran göl ve göletler, akar ve kuru dereler, tarım alanları, mera alanları) ortadan kaldırılacak. Havalimanı bittikten sonra Kemerburgaz-Hasdal karayolunun mevcut taşıt trafiği yüzde 120 artacak.
İstanbul’un içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Terkos Gölü ve Alibey, Pirinçi barajlarında su toplama miktarlarında azalma ve yüzeysel akışlarla kirlilik yüklerinde artma bekleniyor. Bölgede bir çok kuş türü yaşıyor. Havalimanının açılmasıyla kuşların yaşam alanı yok olacak.