Balıkesir'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların üyeleri, İstanbul'da Torunlar Center İş Merkezi inşaatında yaşamını kaybeden işçiler için eylem yaptı. Eylemde, mecliste görüşülecek olan Torba Yasa Tasarısı'nın taşeronlaştırmayı kaldırmadığını, aksine yaygınlaştırdığı vurgulandı. Torba Yasa Tasarısı ve işçi ölümleri protesto edildi.

Yeşilli Meydanı'nda saat 18.00'de düzenlenen eyleme, KESK üyeleri ile CHP, Balıkesir Demokrasi Platformu (BALDEP) üyeleri ve vatandaşlar da katıldı. KESK Balıkesir Dönem Sözcüsü Abdurrahman Bulut, Türkiye'de emekçilere 19'uncu Yüzyıl kölelik koşullarının dayatıldığını ve bunun sonuçlarını acı bir şekilde gördüklerini kaydetti. Bulut, "Soma'da işçilere yaşam odalarını bile çok görenlerle aynı zihniyeti paylaşanlar önceki gün yeni bir iş cinayetine daha imza attı. İstanbul'un ortasına dikilen rezidans inşaatındaki iş cinayetinde on işçi daha 'Taşeron Cumhuriyeti'ne kurban verildi. Bu katliam, işçilerin kanından beslenen taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma başta olmak üzere çalışma yaşamını gittikçe daha güvencesiz hale getiren sistem sürdükçe iş cinayetlerinin devam edeceğini bir kez daha göstermiştir. Buna rağmen yaşanan iş cinayetlerini 'kader', 'fıtrat' diyerek geçiştirmeye çalışan AKP, Taşeron Cumhuriyeti'ni daha da büyütmenin peşindedir. Bugün olağanüstü toplanan mecliste görüşülecek Torba Yasa Tasarısı da bu çabanın bir ürünüdür" dedi.

Bulut, 301 maden işçisinin hayatına mal olan Soma'daki facianın ardından, kamuoyunda oluşan tepkiyi hafifletmek için hazırlandığı iddia edilen tasarının sendikalardan, konfederasyonlardan sır gibi saklanıp meclise sunulduğunu söyledi. Eyleme katılan yaklaşık 100 kişi, "Hükümet al torbanı başına çal", "Taşerona değil emekçiye yasa", "Direne direne kazanacağız" diye slogan attı. "Kader, fıtrat değil iş cinayeti. Torba Yasaya hayır" yazılı pankart dikkat çekti. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

NEDENİ TAŞERON VE TORBA YASADIR

KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri ‘Taşeron Torba Yasası'nı protesto etmek için Attalos Heykeli önünde bir araya geldi.

Güvenli İş, Güvenli Gelecek. Hükümet Yasanı Al Başına Çal' sloganları eşliğinde çıkarılmak istenilen yasayı protesto eden platform üyeleri, ellerinde "AKP'nin Taşeron Torba Yasa Aldatmacısına Hayır. Taşeron Köleliktir, İnsanca Yaşam Güvenceli İş İçin Taşeronsuz Türkiye Mücadelemiz Sürecek" yazılı pankart taşıdı.

KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar, yasayı ve amacını eleştirdi. Ayar, "Ülkemizde emekçiler 19. Yüzyıl kölelik koşullarının dayatılmasının sonuçlarını acı bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Soma'da işçilere yaşam odalarını bile çok görenlerle aynı zihniyeti paylaşanlar önceki gün yeni bir iş cinayetine daha imza attı. İstanbul'un ortasında dikilen rezidans inşaatında yaşanan iş cinayetinde 10 işçi kardeşimizi daha taşeron cumhuriyetine kurban verdik" diye konuştu. Ayar, sözlerine şöyle devam etti;

"İş cinayetlerine kader, fıtrat diyerek geçiştirmeye çalışan AKP hükümeti taşeron cumhuriyetini daha da büyütmenin peşindedir. Bugün olağanüstü toplanan mecliste görüşülmesine devam edilecek taşeron torba yasa tasarısı da bu çabanın bir ürünüdür. 301 maden işçisinin hayatına mal olan Soma katliamının ardından kamuoyunda oluşan tepkiyi hafifletmek için hazırlandığı iddia edilen tasarı sendikalardan, konfederasyonlardan sır gibi saklanmış ve 30 Mayıs tarihinde TBMM'ne sunulmuştur. Bugün mecliste görüşülmesi devam edilecek olan bu çuval yasa tasarısı ile taşeronluk sistemi kaldırılmamakta, aksine yaygınlaştırılmasının önü açılmaktadır. Ülkemizde düşük ücretlerle kölece çalıştırılmanın sendika hakkı başta olmak üzere çalışanların temel haklarını gasp etmenin adı da taşeron istihdam. Daha ekonomik olduğu gerekçesiyle son 10 yıl içinde çığ gibi artmıştır."

Taşeron istihdamın hem özel sektörde hem kamuyu adeta zehirli sarmaşık gibi sardığını söyleyen Ayar, "TBMM bünyesinde çalıştırılan taşeron işçi sayısı 2005 yılında 88 iken, bu rakam 2013 yılında 1019 olmuştur. Tüm bunlara rağmen bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarıyla taşeron istihdamda hilenin tespitini engellemek için yeni hilelere başvurulmaktadır. Bunu görmek için tasarının özellikle 11 ve 12'inci maddelerinin özüne bakmak yeterlidir. Bu maddelerde taşeron olarak istihdam edilenlere kadro vermek yerine yardımcı işlerin türleri genişletilmektedir. İş kanunu ve yerleşik yargı içtihatları es geçilmekte, kanunu açıkça ihlal ederek fiili olarak taşeron firmalar eliyle yapılan asıl işlerin yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerinin içine alınmasının yolu açılmaktadır" diye konuştu.

SOMA'DAKİ ZİHNİYETİN AYNISI

(DHA)- ADIYAMAN'da, KESK üyeleri 10 işçinin ölümünü basın açıklaması yaparak protesto etti.

KESK Adıyaman şubesinde düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Emekçileri Şube Başkanı Fatma Unutmaz, işçilerin taşeronlaştırılmasının acı sonuçlarının son olarak İstanbul'da ortaya çıktığını söyledi. Soma'da işçilere yaşam odalarını çok görenlerle aynı zihniyeti paylaşanların İstanbul'da yeni bir iş cinayetine imza attığı iddiasında bulunan Unutmaz şöyle konuştu:

"İstanbul'un ortasına dikilen rezidans inşaatında yaşanan iş cinayetinde on işçi kardeşimizi daha taşeron cumhuriyetine kurban ettik. Yaşanan iş cinayetlerini kader, fıtrat diyerek geçiştirmeye çalışan AKP, Taşeron Cumhuriyetini daha da büyütmenin peşindedir. Mecliste görüşülmesine devam edilecek olan Taşeron Torba Yasa Tasarısı da bu çabanın bir ürünüdür" dedi.

MÜCADELE VE ÖRGÜTENME YÜKSELTİLMELİ

Mersin'de çeşitli sendika ve siyasi parti temsilcileri, işçi ölümlerine tepki göstererek, TBMM'de görüşmeleri süren Torba Yasa Tasarısı'nı çekilmesini istedi.

KESK, DİSK ve siyasi parti temsilcileri, yürüyüş yapıp, basın açıklamasında bulunarak işçi ölümlerini protesto etti. Özgür Çocuk Parkı'nda toplanan kalabalık, 'Taşeron köleliktir, köleliğe hayır' pankartı açıp yürüyerek, Silifke Caddesi'nden Atatürk Caddesi'ne geldi. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde duran grup, 'Torba yasa geri çekilsin' diye sloganı attı. Kalabalık adına söz alan KESK Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, İstanbul'da meydana gelen asansör faciası ile işçi ölümlerinin Türkiye gündemini meşgul ettiğini söyledi. Türkiye'nin ölen 10 işçiyi konuşurken, TBMM'de ise torba yasanın görüşüldüğünü ifade eden Muşlu, "Yaşanan iş cinayetlerini 'kader, 'fıtrat' diyerek geçiştirmeye çalışan AK Parti, Taşeron Cumhuriyetini daha da büyütmenin peşindedir. Bugün olağan üstü toplanan Meclis'te görüşülmesine devam edilecek olan Taşeron Torba Yasa Tasarısı da bu çabanın bir ürünüdür. Hemen ifade edelim ki, bugün Meclis'te görüşülmesine devam edilecek olan bu çuval yasa tasarısı ile taşeronluk sistemi kaldırılmamakta, aksine yaygınlaştırılmasının önü açılmaktadır" dedi

Daha sonra söz alan DİSK Genel-İŞ Şube Başkanı Kemal Göksoy ise Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin ardından, İstanbul'da da 10 işçinin asansörün düşmesi sonucu öldüğüne dikkat çekti. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının rekabet sağlanabileceği piyasa ilişkileri içinde yer aldığını savunan Göksoy, "Politikaların ve uygulamaların karşısında yapılacak tek şey var; insan onuruna yakışır iş için örgütlü bir mücadele hattını sınıfın bilinciyle yaşama geçirmektir. Ölümlere 'fıtrat' diyen, işçileri yalancılıkla suçlayan sermaye düzenine karşı mücadeleyi ve örgütlenmeyi yükseltmektir" diye konuştu.

Kalabalık açıklamaların ardından olaysız şekilde dağıldı.