Bora ERDİN / SÖZCÜ

IŞİD’i vurmaya başlayan ABD, 6 saatte 755 milyon dolar harcadı. Savaşın faturası 10 milyar dolara yükselebilir.

ABD or­du­su ve müt­te­fik ül­ke­le­rin, Su­ri­ye­’de­ki Irak Şam İs­lam Dev­le­ti Ör­gü­tü (IŞİD) he­def­le­ri­ne yö­ne­lik ger­çek­leş­ti­ri­len ha­va sal­dı­rı­sı­nın 6 sa­at­lik ma­li­ye­ti 755 mil­yon do­lar olur­ken, saa­ti 125.8 mil­yon do­la­rı bul­du.

ABD, ope­ras­yon­da Kı­zıl De­ni­z’­de bu­lu­nan USS Ni­mit­z’­den kal­kan F-22’le­ri kul­lan­dı. Bir se­fer­de 60 bin do­lar­lık ya­kıt kul­la­nan F-22’ler top­lam­da 50 atış yap­tı. Göv­de­si­nin için­de bu­lu­nan özel böl­me­ler­de iki adet To­ma­hawk fü­ze­si bu­lu­nan uçak­lar 25 se­fer yap­tı. 1 mil­yon 450 bin do­lar­lık To­ma­hawk fü­ze­le­ri fır­la­tan Amer­ikan uçak­la­rı top­lam­da 74 mil­yon do­lar­lık fü­ze fır­lat­tı.

Ha­va sal­dı­rı­sı sı­ra­sın­da sa­vaş jet­le­ri­nin ya­nın­da Pre­da­tor ile Rea­per mo­de­li in­san­sız ha­va araç­la­rı­nın kul­la­nıl­ma­sı ve AB­D’­nin sa­vaş ge­mi­sin­den doğ­ru­dan atış yap­ma­sı fa­tu­ra­yı ka­bart­tı.

Özel fon kuruyor

Clin­ton yö­ne­ti­mi sı­ra­sın­da Yö­ne­tim ve Büt­çe Ofi­si ulu­sal gü­ven­lik büt­çe­le­ri so­rum­lu olan Gor­don Adams, savaşın ma­li­ye­tinin 10 mil­yar do­la­rın üze­ri­ne çı­ka­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Ayrıca, ka­ra ha­re­ka­tı­na sı­cak bak­ma­yan ABD, isyancıları eğitmek için 500 milyon dolarlık fon kuruyor.