Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bursa’da düzenlenen toplu açılış törenine katılarak vatandaşlara hitap etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet Bursa'da. Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce eşlik etti. Arınç Bursa'da halka seslenirken gözyaşlarına boğuldu. Başbakan Davutoğlu ise, vatandaşlara seslenerek İsrail'i ağır eleştirilerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 21 tesisin açılışı sebebiyle düzenlenen törende, Kudüs’e selam gönderdi. Davutoğlu, “Bursa'dan Kudüs'e bin selam, binlerce selam. Gençlerimizi bizler de çok seviyoruz.” dedi. Davutoğlu, Suriyelilerin de Filistinlilerin de sahibinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

“Vakarını Uludağ'dan, ruhunu ve estetiğini Ulucami'den, maneviyatını Emir Sultan'dan, Üftade Hazretleri, devlet halkını Osmangazi'den, zerafetini ipeğinden alan ulu şehrin Bursa'nın güzel insanları, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek konuşmasına başlayan Başbakan Davutoğlu, ziyaret etmek ve büyükşehir belediye başkanları toplantısı için Bursa'ya geldiğini hatırlattı.

Ulucami’de cuma namazı ardından vatandaşlarla selamlaşma sırasında; bir kişinin elinde bir al bayrak, üzerinde bir tespih uzattığını ifade eden Davutoğlu, “Sayın Başbakanım, bu Emir Sultan'dan dedi. Aldım öptüm. Allah, Emir Sultan'ın emanetini hatırlatan Bursalılardan ayırmasın.” diye konuştu.

Konuşmasında, Kudüs’te yaşananlara tepki gösteren Davutoğlu, şunları kaydetti: “Bir başka barbar, bir başka zalim, bir başka işgaldi, aynen Osmangazi’nin türbesine hakaret etmesi, botla girmesi gibi Mescid-i Aksa’ya girmeye kalktı. Onlara buradan sesleniyoruz. Nasıl Bursa’nın işgali daim olmamışsa, izzetli ve onurlu Bursalılar buna izin vermemişse, izzetli ve onurlu Filistinliler buna izin vermeyecektir. Nasıl Osmangazi’nin türbesi kurtulmuşsa, inşallah Mescid-i Aksa da bir gün hürriyetine kavuşacaktır. Buna kimse engel olamaz. İşgalciler ne yaparsa yapsın, dünya ne kadar sessiz kalırsa kalsın, unutmasınlar ki Mescid-i Aksa asla öyle kalmaz. Yüce Meclisimizin altında hala, Allah bu tekbirleri bu topraklardan eksik etmesin. Dün sayın cumhurbaşkanımız Filistin liderleri ile görüştü. Bugün ben görüştüm. Tam bir koordinasyon içinde. Kudüs için Mescid-i Aksa için ne yapılası gerekiyorsa hepsini yapacağız. Gerekli talimatları verdik, başta BM olmak üzere dünyanın her yerinde Kudüs’e sahip çıkmak için çalışacağız. Bütün dünya unutsa Kudüs’ü biz unutmayacağız, unutturmayacağız.”

Bir iki yıl önce Meclis’e CHP’li vekillerce gensoru verildiğini ve aynı partiden bir milletvekilinin, “Neden Filistin ile bu kadar ilgileniyorsuz? Neden risk alıyorsunuz?” diye sorduğunu hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Hala hatırımdadır. Ona verdiğim cevabı söylüyorum; Kudüs’ün son özgürlük dönemi bizim dönemimizdir, Kudüs bize Hz. Ömer’in emanetidir, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman’ın emanetidir. Son Osmanlı askerinin emanetidir, herkes unutsa, Kudüs bizim davamızdır, ebedi devam edecektir. Kimse bize Ortadoğu bataklığına bulaşmayalım, Kudüs ile ilgilenmeyelim diyemez. Kudüs’e, Ortadoğu’ya, Kahire’ye kimse bataklık diyemez. Ortadoğu’ya bataklık haline getiren oradaki insanlar değil, işgal edenlerdir.”

Suriyelilerin de Filistinlilerin de sahibi olduklarını savunan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Suriye halkı Hama’yı savunuyor, bizlerle ilgilenmezler diye düşünmesinler, o mazlum Suriyelilerin de Filistinlilerin de sahibi var. O sahip Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Bütün varımızla mazlumların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bugün Bursa bizi bağrına basmışsa, aslında bu idealler için basmıştır. Biz Ulu Cami'nin etrafındaki kardeşlerimizle kucaklaşırken, Türkiye'nin her yerinden kardeşlerimiz vardı. Balkanlar'ın her yerinden gelenler vardı. Kimisi Priştine, Deliorman'dan, kimisi Suriye, Irak'tan, Kerkük'ten dedi. Gözlerinde şu hissiyatı gördük, bizim ülkelerimizde kriz olduğunda onlara da biz de sahip çıkacak bir ulu devlet var. Ulu bir devletten gelen, ulu bir şehri kurmuş ulu bir gelenek var. Allah bu ulu geleneği kıyamete kadar payidar eylesin. Bizi hiçbir zaman değil namerde, merde dahi muhtaç eylemesin. Hiçbir zaman bizi zulme karşı sessiz kalan onursuzlardan eylemesin. Bir taraftan dünya mazlumlarına sahip çıkarken, diğer taraftan hükümet görevini alır almaz, bütün arkadaşlarımızla Türkiye'nin 2023'e kadar planını yapmaya başladık. ”

CİHAN