Enerji tüketimi ve yoğunluğunu azaltmak amacıyla İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde başlatılan "Sanayide Enerji Verimliliği Projesi" için düzenlenen programda konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Ülkemizin ithalatının yüzde 25'i enerjiden oluşuyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar civarında. Dönem dönem değişse de, 30 ile 50 milyar dolar arasında bir cari açığımız oluyor. Bu yüzden enerji tasarrufuna önem vermemiz gerekiyor" dedi.

Konferans salonundaki programda konuşan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nihat Tunalı, “Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesine, işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Yani, aynı işi daha az enerji harcayarak yapmaktır" dedi.

 

"CARİ AÇIK OLUŞUYOR"
Aynı zamanda İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı da olan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise şunları söyledi:

“Ülkemizin ithalatının yüzde 25'i enerjiden oluşuyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar civarında. Dönem dönem değişse de, 30 ile 50 milyar dolar arasında bir cari açığımız oluyor. Bu yüzden enerji tasarrufuna önem vermemiz gerekiyor. Kişi başına düşen elektrik tüketimine baktığımızda, aslında Avrupa'nın yarısı kadar elektrik tüketebiliyoruz. Enerji yoğunluğu noktasında baktığımızda da, dünya ortalamasından az, OECD ülkelerinden çok, Japonya'nın nerdeyse 2,5 katı fazla enerji israfı içerisindeyiz. Enerjiyi daha az verimli kullanıyoruz. Dolayısıyla, bu çelişkinin giderilmesi noktasında, yapılması gereken neler varsa hızla yapılmak durumda. Bu proje o bir an önce yapılması gereken hususlarla ilgili bir vurgu yapıyor. Enerjinin daha fazla nasıl verimli kullanılabileceği, nasıl tasarruflu kullanılabileceği noktasında bir arama projesidir. Burada hem bizim tüketicilerimiz, sanayicilerimize destek veriliyor hem de kullanım noktasında bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleriyle olabildiğince destek vermeye çalışılıyor. Bu proje içerisinde yaklaşık bin sanayicimize eğitim verilmesi amaçlanıyor. 50 civarında mühendisimizin, teknik elemanımızın da ileri eğitime tabi tutulması öngörülüyor. Bu projeye yaklaşık 600 bin liranın üzerinde destek veriyoruz. Bunun en hayırlı ve en verimli neticelere yol açacak şekilde kullanılmasını temenni ediyoruz."