İki kişinin öldüğü Okmeydanı, İstanbul’un çekim merkezi oldu. Semt sakinleri
olayların sebebini, “Bizi kaçırıp buraya gökdelen dikmek istiyorlar” diye açıkladı
Ge­çen ha­zi­ran ayın­dan bu ya­na hü­kü­met kar­şı­tı pro­tes­to­lar ve po­li­sin oran­tı­sız şid­de­ti ile olay­la­rın mer­ke­zi ha­li­ne ge­len İs­tan­bul Ok­mey­da­nı, iki ateş ara­sın­da.
Son 1 yıl için­de Ber­kin El­van, Uğur Kurt ve Ay­han Yıl­ma­z’­ın ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği Ok­mey­da­nı hal­kı, po­lis ve ör­güt­le­rin ab­lu­ka­sı al­tın­da ya­şa­ma­ya ça­lı­şır­ken, hü­kü­me­tin kent­sel dö­nü­şüm ala­nı ola­rak ilan et­ti­ği ma­hal­le­de­ki ev­le­ri­ni kay­bet­me­me­ye uğ­ra­şı­yor. 2010’a ka­dar Fa­tih Sul­tan Vak­fı­’na ait bir ara­zi olan böl­ge bu ta­rih­te Ha­zi­ne­’ye dev­re­dil­me­si­nin ar­dın­dan, ko­nu­mu ne­de­ni ile in­şa­at şir­ket­le­ri­nin ye­ni göz­de­si ol­du.

‘Hükümet şiddeti körüklüyor’

Böl­ge­nin dep­rem açı­sın­dan risk­li alan ilan edil­me­si ile yak­la­şık 3 bin 500 ha­ne­de ya­şa­yan 20 bin ki­şi el­le­rin­de­ki ar­sa ta­pu­su­na rağ­men ev­le­ri­ni kay­bet­me teh­li­ke­si al­tın­da. Ma­hal­le sa­kin­le­ri her ne ka­dar ev­le­ri­ni bı­rak­mak is­te­me­se de hü­kü­me­tin şid­de­ti kö­rük­le­ye­rek ken­di­le­ri­ni böl­ge­den ka­çırt­mak is­te­di­ği­ni dü­şü­nü­yor. Ok­mey­da­nı Çev­re Ko­ru­ma Der­ne­ği Yö­ne­ti­ci­si Rüs­tem Ka­ra­kuş, sis­tem­li ka­çır­ma po­li­ti­ka­sı­nın ama­cı­na ulaş­tı­ğı­nı açık­la­dı. 43 yıl­dır böl­ge­de ya­şa­yan Mah­mut­şev­ket­pa­şa Spor Ku­lü­bü Baş­ka­nı Ali Ka­ra­man ise dev­let­ten kork­tuk­la- ­rı­nı söy­le­di. Ka­ra­man, “Ok­mey­da­nı­’n­da ta­ma­men dev­le­tin gü­cü­nü şid­de­te çe­vir­me­si ne­de­ni ile güç­le­nen ör­güt­ler va­r” de­di.

OKMEYDANI'NDA OPERASYON

“Olaylar polis kontrolünde gelişiyor”

Geç­miş­te sos­ya­list grup­lar, sol ör­güt­ler ve Ale­vi kö­ken­li va­tan­daş­la­rın yo­ğun­luk­ta ol­du­ğu böl­ge­de şim­di­ler­de do­ku de­ği­şik­li­ği söz ko­nu­su. Ma­hal­le sa­kin­le­ri ey­lem­ler­de sık sık fo­toğ­raf­la­nan eli si­lah­lı mas­ke­li grup­la­rın kim ol­du­ğu­nu öğ­ren­mek is­ti­yor. Yıl­lar­dır Ok­mey­da­nı­’n­de ya­şa­yan­la­rın or­tak gö­rü­şü ise şöy­le: “Her gün gaz bom­ba­sı ye­mek­ten bık­tık. Olay­lar po­lis kon­tro­lün­de ge­li­şi­yor. Po­lis ör­güt­le­rin içi­ne ka­dar sız­mış du­rum­da, amaç­la­rı bi­zi bu­ra­dan ka­çır­mak. Bu ne­den­le ar­tık her gü­nü­müz ölüm­le, ça­tış­ma ile ge­çi­yor.”

MHP'DEN OKMEYDANI UYARISI



Güzelim semti Teksas’a çevirdiler, yakıp yıktılar
Nerede bu maskeliler?

Okmeydanı’nda olaylara karıştığı öne sürülen 38 şüpheliden 5’i tutuklandı. Eli silahlı, yüzleri maskeli kişiler ise sırra kadem bastıOk­mey­da­nı­’n­da su­lar bir tür­lü du­rul­mu­yor. En son polis kurşunuyla can veren Uğur Kur­t’­un ve Ayhan Yılmaz’ın olaylarda hayatını kaybetmesi semt sa­kin­le­ri­ni iyi­ce hu­zur­suz et­ti. Po­lis ve gös­te­ri­ci­ler ara­sın­da ya­şa­nan ça­tış­ma geç­ti­ği­miz pa­zar ve pa­zar­te­si Ok­mey­da­nı, Ali­bey­köy, San­cak­te­pe ve Ga­zi Ma­hal­le­si­’n­de ger­çek­leş­ti­ri­len ope­ras­yon­lar­la so­na er­di­ril­mek is­ten­di. Hat­ta bas­kın­lar­da 38 ki­şi gö­zal­tı­na alın­dı. Olay­lar­la il­gi­li 5 ki­şi­ye tu­tuk­la­ma ka­ra­rı ve­ril­di. Ok­mey­da­nı­’n­da­ki olay­lar­da eli si­lah­lı ve yü­zü mas­ke­li ki­şi­le­rin ise kim ve ne­re­de ol­duk­la­rı hâ­lâ bi­lin­mi­yor. Bu da kafaları karıştırıyor.

OKMEYDANI'NDAKİ KANLI GECEDEN GÖRÜNTÜLER



Bilal’in Okçular Tekkesi de orada!

Baş­ba­kan Er­do­ğan'ın oğ­lu Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın Ok­çu­lar Vak­fı da İs­tan­bul Ok­mey­da­nı­’n­da. Üs­tü­ne ku­rul­du­ğu ara­zi­de da­ha ön­ce 37 ge­ce­kon­du var­dı. AK­P’­li be­le­di­ye “park yap­mak'' için ka­mu­laş­tır­dı. Son­ra da in­şa­at baş­la­dı­…Os­man­lı­’yı arat­ma­ya­cak tarz­da bir ya­pı­lan­ma­ya gi­dil­di. Ok­çu­lar Tek­ke­si, Mes­ci­di ve Hün­kar Kas­rı ye­ni­len­di. Ya­nı­na bü­yük har­ca­may­la ok atış ala­nı ya­pıl­dı. Te­sis, Bi­la­l’­in Ok­çu­lar Vak­fı­’na dev­re­dil­di. Bi­lal Er­do­ğan va­kıf­ta res­men sal­ta­nat sü­rü­yor.

UĞUR KURT'UN VURULMA ANI!