Erdoğan’ın Kaç-Ak Saray’ı için, Ankara’da sadece 2 adet bulunan karaceviz ağacının da aralarında olduğu anıt ağaçların bir kısmı kurumaya terk edilirken bazıları ise kesildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için yargı kararlarına rağmen hukuksuz bir şekilde yapılan “saray”ın bulunduğu Gazi Yerleşkesi ve Atatürk Orman Çiftliği’ne ait yaklaşık 530 dekarlık alan içinde yer alan yaşları 50’nin üzerindeki 14 anıt ağacın bir kısmı kurumaya terk edildi, bazıları kesildi, bazıları da taşınma bahanesiyle yerlerinden sökülerek götürüldü. 1.Derece Doğal ve Tarihi Sit statüsünde olan yerleşke için “Koruma Amaçlı Uygulamalı İmar Planı” başvurusundan önce ağaçlar için röleve planı yaptırıldı. İç Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü uzmanlarının yaptığı çalışmada yerleşkede 133 tür odunsu bitkinin yetiştiği saptandı. 1954-1980 döneminde yapılan ağaçlandırmalarla alanda yüzde 70’lere varan kapalılıkta orman oluştuğu amenajman planlarına yansıdı.

Birgün’ün edindiği bilgiye göre, Gazi Yerleşkesi’nde üç, Atatürk Orman Çiftliği alanında 11 anıt ağaç belirlendi. İnşaat başlamadan önce en genci 50 yaşın üzerinde olan ve aralarında Ankara’da sadece iki tane olan karaceviz ağacının da bulunduğu ağaçlardan bazılarının kökleri açıkta bırakılarak kurutulduğu, bazılarının kesildiği, bazılarının da “taşıma’’ bahanesiyle yerlerinden sökülerek yok edildiği bildirildi.

'KESİME TANIK OLDU'

Kırsal Çevre ve Ormancılık Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve orman mühendisi Ahmet Demirtaş, Gazi Yerleşkesi’ndeki üç anıt ağaçtan birinin çevresindeki tüm ağaçlar kesildikten sonra silindir gibi bir yükseklikte bırakıldığını ve açıkta kalan kökleri nedeniyle ağacın kuruduğuna tanıklık ettiklerini söyledi.

'İSKELETE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

Sarayın ormancılık örgütünün belleğini, 60 yıllık emek ile yeşertilen alanı yok ederek yükseldiğini belirten Demirtaş “Ormanlaşmış yeşil alandaki ağaç ve ağaççıklar toprağıyla kazınmış, yerinde akıl almaz para harcanarak beton yükselmiş, aralarına ise yurtdışından getirilen ağaçtan başka her şeye benzeyen biçimsiz varlıklar dikildi. Anıt ağaç olarak tescilli ağaçlar ise kurutularak iskelete çevrildi” dedi.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Saray diğer yapılara benzemesin diyerek, Anadolu’da yetişen ağaç türlerine bahçesini kapattı. Yeşil doku ve ağaçlar yok edildikten sonra büyük paralar vererek yurtdışından satın alınan bu toprağa, Ankara’ya yabancı ağaç türleri dikildi. Ormancılık tarihi ve kültürünün unutulmasını önlemek, gelecek kuşaklara aktarmak ve topluma tanıtmak amacıyla yıllarca çalışılarak açılmış olan Ormancılık Müzesi de kapatıldı. ‘Ağaçları kesmeyeceğiz, dokuyu bozmayacağız’ dediler, ağaçların kökü kazındı.’’ Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin konuyla ilgili bugün bir basın açıklaması yapması bekleniyor.