Başak KAYA / SÖZCÜ



Türkiye’ye 1 milyar 370 milyon TL’ye mal olan Ak Saray’ın yapımı sırasında, 1,35 milyon liralık mükerrer ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımına ilişkin yapılan ikinci ihale işi nedeniyle ilgili kurumlara 4 kritik uyarıda bulunulduğu anlaşıldı.

Mahkeme kararıyla kaçak olduğu tescillenen ve Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılmaya başlayan Atatürk Orman Çiftliği’ndeki yerleşkeye ilişkin olarak Sayıştay’ın 2012 raporunda çarpıcı değerlendirmeler yer aldı. Raporda, 1 milyar 370 milyon liraya mal olan hizmet binasında yapılan usulsüzlükler tek tek sıralandı.

Dudak uçuklatan tutar

Raporda, elektrik tesisatı imalatlarında 950 bin 166 TL tutarındaki bakır iletken kablolar, 26 bin 571 TL tutarındaki kablo başlıkları, 160 bin 412 TL tutarındaki toprak altı kablo kanalları, 137 bin 783 TL tutarındaki duvar geçiş fiyatlarının bu işlerin normal elektrik imalatlarının içinde bulunduğuna işaret edilerek, “Yine 84 bin 40 TL tutarındaki diesel elektrojen grubu tesisatında test, devreye alma hizmetleri, mühendislik ve süpervizyon hizmetleri bedelleri fabrika testleri yapılarak teslim edildiğinden ilave olarak bir bedel ödenmemesi gerekirken bu hizmetlerin toplam bedeli olan 1 milyon 358 bin 972 TL tutarındaki imalatlar sözleşmede mükerrer olarak yer almaktadır” denildi.

Sayıştay’dan 4 uyarı

Raporda, “Kalıp iskelesi imalatlarının çelik borudan yapılması nedeniyle, ödemelerin oluşturulacak çelik borudan kalıp iskelesi analiz fiyatları üzerinden yapılması, daha önceki hakedişlerde ahşap kalıp iskelesi fiyatından dolayı oluşan fazla ödemenin tahsil edilmesi önerilir. Elektrik tesisatı imalatlarında imalat kalemleri içinde yer almasına rağmen sözleşmede mükerrer olarak yer alan imalatların bedellerinin kesilerek tahsil edilmesi önerilir. Yüklenici tarafından imalat grupları içinde yer alan aynı mahiyetteki bir kısım imalatlara birbirinden farklı fiyatların teklif edildiği değerlendirildiğinde, yapılacak ödemelerin bir esasa bağlanarak yapılması önerilir. İhalede tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında incelemelerin detaylı olarak yapılması önerilir” ifadeleri yer aldı.



Baş­ba­kan ilk kez ka­çak sa­ray­da

Cumhurbaşkanı Tay­yip Er­do­ğan, Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nu ve MİT Müs­te­şa­rı Ha­kan Fi­da­n’­ı Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­ra­yı­’n­da ka­bul et­ti. Bu iki görüşme, Cum­hur­baş­ka­nı­’nın Ak Sa­ra­y’­da­ki ilk ka­bul­le­ri ol­du.