16 yıl hapis cezasına çarptırılan tarih öğretmeni Albay Dönmez’in kocası Zeki Dönmez, “Eşime ‘sahte’ dijital deliller gösterilerek ceza verildi” diye konuştu
Balyoz Davası’nda yargılanıp cezası onanan tek kadın, Emekli Albay Berna Dönmez’di. 16 yıl hapse çarptırılan Dönmez 21 aydır Bakırköy Kadın Cezaevi’nde kalıyor. Dava sürecinde yargılamaların çoğu tutuklu yapılırken Albay Berna Dönmez tutuksuz yargılandı. Emeklilik planlarınını gerçekleştirmek üzere eşiyle taşındıkları yeni evlerinde eşyalarını bile yerleştirmeye fırsat bulamayan Berna Albay, mahkemenin kararı açıklandıktan 3 gün sonra teslim oldu. Ondan sonra ise kendisi ve ailesi için kabus dolu günler başladı...

Hayalini gerçekleştirdi

Berna Dönmez’in en büyük hayali öğretmen olup, bir subayla evlenmekti. Bunda asker olan babası Emekli Albay Nihat Tansoy’a duyduğu hayranlığın etkisi büyüktü. Dönmez, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 2.5 yıl yaptığı öğretmenliğin ardından gazetede gördüğü, Hava Harp Okulu’nun ‘tarih öğretmeni alınacağı’ yönündeki ilanı hayatını değiştirdi. Hemen başvuru yapan Dönmez, öğretmen subay olarak Hava Harp Okulu’na atandı. 25 yılı aşan hizmet hayatı boyunca binlerce öğrenci yetiştirdi. Atatürk İnkılapları alanında master yaptı.

Askerliğiyle gurur duyuyor

Aynı birimde görev yaparken tanıştığı Zeki Dönmez’le 1988’de evlenen Berna Dönmez 2010’da albayken emekli oldu. Sonrasında Balyoz davasına dahil edildi. 16 yıl hapis cezası aldı. En büyük üzüntüyü aynı davadan yargılandığı arkadaşlarıyla bir arada olamadığı için yaşadı.

 

Affı kabul etmiyor

Dönmez’in eşi emekli Albay Zeki Dönmez’le cezaevi görüşü öncesi konuştuk. Dönmez eşinin sivil öğretmenliği bırakıp asker olduğu için bir an pişman olmadığını söyledi. Eşinin kişisel bir kurtuluş istemediğini belirten Dönmez “Eşim hazırlamadığı ‘sahte’ dijital belge delil gösterilerek ceza aldı. 17 Aralık operasyonundan sonra telaffuz edilen ‘kumpas’ı eşim çok önceden gördü. Tek dileğimiz yeniden adil yargılama. Ben bu haksız cezayı bitiren her çözüme razıyım. Af da dahil. Ama eşim bunu kesinlikle kabul etmiyor. “Ben suç işlemedim ki affedileyim” diyor.

Dileği eşini çok ağlattı

(Konuşmamızın o anına kadar sakin olan Zeki Dönmez, eşinin kendisine cezaevinde söylediği bir cümleden çok etkilendiğini anlatırken gözyaşlarını tutamıyor) Bir görüş sırasında eşime arkadaşlarımızdan birinin Yeniköy Orduevi’ndeki düğününe katılacağımı söyleyip, “Senin bir notun var mı?” diye sordum. Bana, “Benim için de denize bak” dedi. (Ağlıyor Emekli Albay Dönmez. Sonra toparlanıp, ‘Devam edelim lütfen. Biz her gün yaşıyoruz bu acıları’ diyerek sürdürüyor konuşmasını...) Eşim Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi dersleri verdiği, Atatürkçülüğü öğrettiği için hedef oldu.

“Hedef alındılar”

İçeride cezası kesinleşen 237 kişi var. Bunlardan 134’ü denizci, 41’i de havacı. Havacılarla denizciler mi darbe yapacakmış Allah aşkına!.. Hangi darbeyi denizciler yapmış! Bu bize özellikle Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin hedef alındığını gösteriyor. Eşim olası bir darbede bir üniversitenin yönetimine el koymayı planlamakla suçlanıyor. Bunun için hiçbir yardımcı da planlanmamış. Personeli de yok. Tek başına bir üniversitenin yönetimine el koyması mümkün mü?