BATMAN'DA OLAYLI IŞİD PROTESTOSU

Batman'da IŞİD 'in Kobani'ye yönelik saldırıları düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüş sonrası dağılmayan bir grup, önlem alan polise molotof ve taşlı saldırıda bulunuldu.

Kobani gösterilerinde olay çıktı

Göstericilerin bir halk otobüsünü de taşlaması üzerinde araçtakiler büyük korku yaşadı. İşyerlerinin de camlarının kırıldığı olaylarda polis, göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.



Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Kobani'ye IŞİD'in saldırıları Batman'da aralarında Belediye Başkanı Sabri Özdemir'in de bulunduğu kalabalık grup tarafından 'Kobani'ye sahip çık' adı altında düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Atatürk Parkı'nda yapılan Kürtçe açıklamanın ardından bir grup bölgede önlem alan polis ekiplerine molotof, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis, gruba gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.



Yaşanan olaylar sırasında içinde yolcular bulunan bir belediye halk otobüsü de taş yağmuruna tutuldu. Otobüsün camlarının kırıldığı saldırıda yolculuk büyük korku yaşarken, fanalık geçirenler oldu. Atılan taşlardan bazı işyerlerinin de camları kırıldı.



Polis zırhlı araçlardan saldırganlara, "Attığınız taşlar çevredeki esnafların işyeri ve araçlarına zarar veriyor. Taşları atmayın" anonsları yapılarak uyarılarda bulunuldu. Bir süre devam edenle olaylar nedeniyle Atatürk Parkı ile Turgut Öszal Bulvarı trafiğe kapandı. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçan gösteriler dağıldı. Polis, kent merkezinde aldığı önlemleri sürdürüyor.

VAN'DA KOBANİ'YE DESTEK EYLEMİNDE OLAY ÇIKTI

Van'da bugün HDP ve DBP tarafından düzenlenen Kobani'ye destek gösterisinde olaylar çıktı. Polisin uyarısına karşın dağılmayıp taş ve havai fişek atarak direnen gruba polis gaz bombasıyla müdahale etti.

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin kontrolündeki Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto etmek için yaklaşık 800 kişi, bugün saat 17.00 sıralarında Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Fekiye Teyran Parkı önünde toplandı. Basın açıklaması öncesi kentin en işlek mekanı olan caddede yürümek isteyen protestocu gruba polis izin vermedi.

Bunun üzerine kalabalık arasında bulunan bir grup, önlem alan polislere doğru taş atmaya başlayınca olay çıktı. Polis protestocuları göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıttı. Bunu üzerine ara sokaklara dağılan göstericiler de polislere taş, molotofkokteyli ve havai fişek atarak karşılık verdi. Cadde ve ara sokaklardaki olaylar bir süre devam etti.

3 GÖZALTI
Van'da Kobani'ye destek amaçlı yapılan gösterilerde çıkan olaylarda 3 gösterici gözaltına alındı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı kent merkezinde hayat normale dönerken, olaylar ara sokaklarda bir süre devam etti.

DİYARBAKIR'DA IŞİD PROTESTOSU; KEPENKLER AÇILMADI, OTOBÜSLER ÇALIŞMADI

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ, OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Belediye Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, Kobani ve Şengal'daki IŞİD saldırılarını protesto etmek Roboski Anıtı önünde toplanıp Kayapınar Ak Parti İlçe Başkanlığı'na yürümek istedi. Polisin önlem alıp yürüyüşe izin vermemesi üzerine, Kayapınar Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Aydın, polisin yürüyüşlerine izin vermesini istedi. Başkan Aydın, yürüyüşlerinin demokratik bir hak olduğunu ve katliamları protesto etmek istediklerini belirtirken, polis yetkilileri ise yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi.

BAŞKANLA POLİS YETKİLİSİ ARASINDAKİ DİYALOGLAR

Başkan Aydın ile polis yetkilileri arasında izin konusunda ilginç diyaloglar geçti. Aydın polis yetkililerine, "Biz demokratik hakkımızı kullanmaktayız. İlçe örgütünden bir heyet olarak bu taleplerimizi ileteceğiz. Onlar da hükümete bu talepleri iletirler. Ama sizi sıkıntıyı sokacak bir zemin ve kitle yok burada, en demokratik hakkımızı kullanmamızın karşılığı müdahaleyse o da sizin takdirinizdir. Yaptığımızın meşru, yasal, insani olduğuna inanıyoruz. Siz aksi yönde inanabilirsiniz" dedi.

Aydın'ın sözleri üzerine de polis yetkilisi, "Basın açıklaması ve gösteri kanunu bellidir. Siz demokratik hakkınızı kullanmak istiyorsunuz. Biz bunun sonuna kadar takipçisiyiz. Zaten bu yüzden buradayız. Bakın siz diyorsunuz ki, demokratik haklarımızı kullanmak istiyoruz. Dönün arkanıza bakın bakalım ne bağrışmalar var. Siz eğer bir yere gitmek istiyorsanız usül budur. Randevu alırsınız, iki, üç kişi toplanırsınız gidersiniz. Böyle kitleyle toplanıp oraya gidilmez. Hele bayram arifesinde bakın insanlar bayram yapacak, biz herkesin hak ve hürriyetlerini gözetmek zorundayız. Sizin hak ve hürriyetlerini nasıl gözetiyorsak, bayram alışverişine çıkan, okula gitmek isteyen, şu trafikte devam eden insanların hak ve hürriyetlerini yürütmek zorundayız" dedi.

POLİS GÖSTERİCİLERİ DAĞITTI

Polisin uyarılarını dikkate almayan grup daha sonra parktan çıkarak yürüyüşe geçti. Diclekent Bulvarı yakınına gelen grubun önünü kesen çevik kuvvet ekipleri, gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine ara sokaklara kaçan gruptan bazı kişilerin taş atması üzerine, polis bu kez basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale ederek göstericileri dağıttı. Daha sonra Diclekent Bulvarı üzerine geçen gruba polis sık sık dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Grup daha sonra DBP Kayapınar İlçe Başkanlığı'na yürüyerek dağıldı.

Merkez Bağlar İlçesi Emek ve Lezgin Avcı caddeleri üzerinde toplanan çoğunluğu çocuklardan oluşan gruplar, çöp konteynerlerini caddeye devirerek yola barikat kurup lastik yaktı. Polis, bu gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahala etti. Bağlar'ın ara sokakların olaylar uzun süre devam etti.

Diyarbakır kent merkezinin önemli noktalarında sıkı güvenlik önlemleri alınırken, bir polis helikopteri de sık sık kent üzerinde uçuş gerçekleştirdi.

YÜKSEKOVA'DA OLAYAR ÇIKTI

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde de IŞİD saldırıları protesto edildi. Nedim Zeydan Caddesi üzerinde bulunan DBP ilçe binası önünde toplanan grup Eski Cezaevi Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. Aralarında Belediye Başkanı Tacettin Sefalı, DBP'li yöneticilerin de bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi, buradan da Cengiz Topel Caddesi'ne yürüdü.

Burada yapılan basın açıklamasının ardından grup dağılırken, yüzleri kapalı bir grup da yolu trafiğe kapatarak güvenlik önlemi alan polislere taş atmaya başladı ve olaylar çıktı. Taş, molotofkokteyli ve havai fişek atan gruba polis basınçlı su ve göz yaşartıcı bombayla müdahale eti. Ortalığın savaş alanına döndüğü ilçede esnaf kepenk kapatırken, bir grup saldırgan Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu'na molotofkokteyli atarak yangın çıkardı. İtfaiye ekibi angını söndürürken 5 katlı okulun girip katı asar gördü. DHA