BAŞAK KAYA/ANKARA

2 milyon gencin girdiği devlet sınavından pis kokular geliyor

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) skandalların ardı arkası kesilmiyor. 2010 yılında soruların çalınmasıyla başlayan şaibeye her geçen yıl yenisi ekleniyor. Geçen haftasonu 2 milyon gencin ter döktüğü sınavda Atatürk İlke ve İnkılapları sorularına yer verilmediği gibi, Başbakan Erdoğan’ın söylemlerinin ve AKP’nin 2023 vizyonunun soru olarak sorulduğu ortaya çıktı. Skandalı SÖZCÜ’ye anlatan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, ÖSYM Başkanı Ali Demir’i istifaya çağırdı. Sınavın iptal edilmesi gerektiğini savunan Serter, şunları söyledi:

AKP’nin dilinden düşürmediği 2023 vizyonu söylemi ‘2023 turizm vizyonu’ olarak soru köküne yerleştirilmiş.

Diğer bir soruda ise Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan demir yolları ile son yıllarda yapılan çalışmalar karşılaştırılarak Atatürk ve Cumhuriyetin ilk on yılı küçümsenmeye çalışılmış.
Başbakan Erdoğan’ın 17 Haziran’daki grup konuşmasında tavsiye ettiği Falih Rıfkı Atay’ın ‘Zeytin Dağı’ eseri soru olarak öğrencilere sorulmuş.

Bunun yanı sıra KPSS Tarih sorularının bazılarının, İsmail Değirmenci’nin ‘2014 KPSS- Tarihin Pusulası’ adlı kitaptan birebir alınmış. Bazı illerde sınavdan önce bu kitap yok satmış.