Bazı muhalefet milletvekilleri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un geçmişte dile getirdiği bazı sözlerini hatırlattı. Vekiller, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un verdiği bir mülakatta ‘Firavun ve Karun olmayacağız.’ dediğini, burada kimleri kastettiğini sorması üzerine Kurtulmuş, “Bu 26 Ekim 2008’de yaptığım bir konuşmada 'Firavunlaşmayacağız, karunlaşmayacağız, belamlaşmayacağız' diye önce kendime verdiğim bir sözdür ve Allah bu sözü sonuna kadar tutmayı nasip etsin diye temenni ederim. Ben orada siyasi çalışmada hiçbir kimseyi kastetmedim.” şeklinde konuştu.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan'a bağlı ve ilgili kurumların bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Bakanların sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Ardından milletvekilleri Başbakan Yardımcıları Kurtulmuş ve Akdoğan’a bağlı ve ilgili kurumlar ile ilgili sorularını dile getirdi. Soruların ardından Kurtulmuş ve Akdoğan açıklamalarda bulundu.

 

Soru-cevap bölümü öncesinde muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında kameraların görüntü alma konusu tartışıldı. Muhalefet vekilleri kameraların sadece bakanların görüşlerini dile getirdiği sırada salona girdiğini eleştirip bunun doğru olmadığı konusunu dile getirdi. Bazı muhalefet milletvekilleri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un geçmişte dile getirdiği bazı sözlerini hatırlattı. Vekiller, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un verdiği bir mülakatta ‘Firavun ve Karun olmayacağız.’ Dediğini belirten CHP’li Müslim Sarı, “Ben soruyorum kim Firavun kim Karun. Siz Firavun musunuz? Karun musunuz?” şeklindeki sorularına Kurtulmuş açıklama getirdi.

 

5-6 milletvekilinin ‘Harun gibi gelip Karunlaşma’ meselesi ve benzeri ifadeleri dile getirdiğini belirten Kurtulmuş, “Bir bütçe görüşmesi olduğu için teferruatına girmeyeceğim. Ama arzu ederseniz arzu ettiğiniz yerde samimi dostça arkadaşça ben de teşekkür ederim onları derleyip toplamışsınız. Bunların hepsini ifade etmek isterim.” dedi.

 

Siyasi hayatı boyunca bütün söylediği sözlerin arkasında olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Harun gibi gelip Karun gibi gittiler söylediğim bakın şunu açık bir çek olarak söyleyeyim. Dün söylediğim hiçbir sözün bugün tam tersini yapmış ya da söylemiş değilim. Bunu açık çek olarak vereyim ve bütün kayıtlarımı da sizlere verebilirim. Burada söylemek istediğim şey ben bu sözü nerede nasıl söylediğimi biliyorum. Bu bizim medeniyetimizin temel perspektiflerinden biridir. Bizim medeniyetimiz doğuşta insanların eşitliği prensibi üzerinde durur. İnsanların eşitliğini bozan 3 temel toplumsal hastalığı ve sakın bu hastalıklara düşmeyin diye bizi uyarır. Bunları 3 sembol isim üzerinden anlatır. Bunlardan bir tanesi Karun’dur. Karun elindeki maddi zenginliklerle insanlar üzerinde sulta taslamaya çalışan insanlardır ya da gruplardır. Yani ekonomik elitlerdir gücü alıp bunu kullanandır. Firavun elindeki gücü insanlar üzerinde siyasi gücü baskı olarak kullananlardır. Belam ise dini bilgi veya dini otoriteyi insanlar üzerinde baskı unsuru olarak kullananlara verilen isimdir. Bu 26 Ekim 2008’de yaptığım bir konuşmada Firavunlaşmayacağız, Karunlaşmayacağız, Belamlaşmayacağız diye önce kendime verdiğim bir sözdür ve Allah bu sözü sonuna kadar tutmayı nasip etsin diye temenni ederim. Ben orada siyasi çalışmada hiçbir kimseyi kastetmedim.” diye konuştu.

CHP’li Müslim Sarı, “Orada kimi eleştiriyorsunuz. AKP’liler var diyorsunuz” sorusuna Kurtulmuş, “Benim söylediğim öyle bir söz yok. Onun için bunu söylüyorum. Yerini de veriyorum. 26 Ekim 2008’deki konuşmama bakarsanız ne söylediğimi anlarsınız.”

 

SÖYLEDİĞİM SÖZLERİN SONUNA KADAR ARKASINDAYIM

Müslim Sarı’nın, “Sinsi AKP’liler var diyorsunuz. Kim bunlar? Gömleğinizi değiştirdiniz mi? Ben değiştim deyin kabul edelim.” ifadesi üzerine Kurtulmuş, “Böyle basit. Bunları bilmek istiyorsan. Bakın ben hepinizi sabırla sonuna kadar dinledim. Söylediğim bütün sözlerin dün ne söylediysem bugün de aynısını söylüyorum. Bunların bir kısmı benim söyledim ağzımdan çıkan sözün ne olduğunu biliyorum hepsinin kayıtları var. Bana ait olmayan sözü kabul etmiyorum. Ayrı bir oturum yaparak orada anlatırım. Söylediğim sözlerin sonuna kadar arkasındayım. Burada ben herkesi sabırla dinledim. Söylediğim sözlerin sonuna kadar arkasındayım. Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğiz sözü 26 Ekim 2008’de bu bağlamda söylenmiş olan sözdür. Bu sözlerimin bugünde arkasında olduğumu ifade ediyorum. Bu konuşmalar içinde diğer teferruata girmek istemiyorum. Ancak şunu ifade etmek istiyorum bana izafe edilen sözlerin sahibi ben değilim. Bana hangilerini nerede söylediğimi isterlerse kayıtlarıyla veririm. Hayatımın her günü açıktır her sözüm açık bir şekilde ortadadır. Siyasi ve fikri olarak söylediğim hiçbir sözden geri adım atmadığımı da söylemek isterim. Bir polemiğe girmek istemiyorum. Madem böyle bir polemiğe girmek istiyorlarsa ben uygulanan neo liberal politikaların yanlışlığı ve bunların Türkiye’ye bir mesafe kazandırmayacağı görüşlerini dile getirdiğim zaman CHP genel başkanı hem de isim vererek sol bir partinin genel başkanı olmasına rağmen benim görüşlerimi kendisini sahiplenip söylemesi gerekirken orada bize itiraz etti. Dolayısıyla ben neyi nerede söylediğimi bilirim. Onları da müsait zamanda sizlerle konuşuruz.” açıklamasında bulundu.