Karaman'da kömür ocağında su baskını nedeniyle en az 18 kez işçi içeride mahsur kaldı.

 

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde meydana gelen maden kazası hakkında konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar,  18 kişinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını vurgularken, "Kaçtıkları bir nokta var. Belki orada 2 saat dayanma şansları olabilir. Ondan sonra ulaşma ihtimali zor yani” diye konuştu.

Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi.

Maden çıkarma çalışmaları sırasında yeraltı su kaynağı patladı. 350 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu.

Maden Ocağı yetkilisi Şahin Uyar, NTV’ye yaptığı açıklamada, göçük altında 18 işçinin kaldığını belirtti. Uyar, kazanın yerin 350 metre altında çalışma sırasında yer altı sularının boşalması sonucunda 50 metresin su dolduğunu vurgulayarak, toplamda 26 işçinin çalıştığını, 8 işçinin kaçarak kurtulduğunu dile getirdi.  İçerde kalan 18 işçinin yerlerinin belli olduğunu belirten Uyar, “Yerleri belli şuanda kurtarma ekiplerinin su çektirme çalışmaları devam ediyor. Ocağın üç girişi var, üç koldan su çektirilmeye devam ediliyor.50 metre su dolu olduğu için göçük altında bulunan işçilere ulaşılamadı. Ancak su boşaltıldıktan sonra ulaşabiliriz. İçerisi su dolduğu için elektrik hattı tamamıyla kesilir. İrtibat sağlama olasılığı yok. İşçilere ulaşmak için şu anda 3 koldan su çekme çalışmaları devam ediyor. Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor” şeklinde konuştu.

-“MADEN OCAĞI İŞVERENİN GÜCÜ YETMEDİĞİNDEN DOLAYI KAPANMIŞTI”-

Maden Ocağının 1.5 ay süreyle neden kapanıp, nasıl açıldığına ilişkin bir soruya da yanıt veren Uyar," Torba Yasa’da madencilere ağır yükler geldiği için kapanmıştı. Normal, işverenin gücü yetmediğinden dolayı kapanmıştı” açıklamasında bulundu.

“Şu anda sıkıntı yok çalışmalar devam ediyor” diye açıklamalarına devam eden Yetkili Uyar, "Oradan kaçan arkadaşlardan bilgi aldık. Olay 12.15 civarında yemek esnasında bacanın bir yerinden hafif su gelmeye başlamış. Bazıları kaçmış, bazıları da bir şey olmaz bahanesiyle orada kalmışlar. Kaçan arkadaşlar kurtulmuşlar zaten” diye konuştu.

-“BELKİ ORADA 2 SAAT DAYANMA ŞANSI OLABİLİR”-

Uyar, maden ocağında yaşam odasının bulunmadığını, bulunsa dahi sudan dolayı yaşam odasının hiçbir şey yapamayacağının altını çizdi. Uyar, maden işçilerinin kurtulmaları için sadece bir ihtimalleri olduğunu vurgulayarak, “Yanlarındaki maskelerinin dayanma süresi 2 saat. Yerin altından gelen gaz da var. Kaçtıkları bir nokta var. Belki orada 2 saat dayanma şansı olabilir. Ondan sonra ulaşılma ihtimali zor yani” dedi.

“18 işçinin bir şekilde güvenli bölgeye kaçma fırsatları olmuş mudur?” şeklindeki bir soru üzerine, “Yanlarındaki diğer 8 kişi kaçmış. Ama ani sudan dolayı içeride şu anda dışarıyla irtibat kesildiği için hava verme olayı da yok. Şu anda zaten olayın üzerinden tam 3 saat geçmiş. Bu saatten sonra biraz sıkıntılı diye düşünüyorum. Bu saatten sonra maalesef umutsuzuz” dedi.

-SU YANDAKİ MADENDEN Mİ GELDİ?-

Kaza bölgesinde ortaya atılan bir başka iddia ise su baskının yandaki madenden geldiği yönünde. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende bikiren sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti.

Bu arada, madenden çıkartılan 1 işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.