CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Peşmergelerin Türkiye'den geçişi sırasında yapılan gösterileri hatırlatarak, bu gösterileri Yunan ordusunun Türkiye'ye girişi sırasında yapılan gösterilere benzeti. Çıray'ın bu sözlerine tepki ise HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'dan geldi. Kaplan da Çıray'ı "faşist ve ırkçı" olmakla suçladı. Çıray ise "ırkçılığı şerefsizlik addederim" yanıtını verdi.

"YUNAN ORDUSU GİBİ KARŞILANDILAR"

Tartışma, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken yaşandı. AKP'li vekillerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan "küresel güç" olarak bahsetmesine tepki gösterip söz alan CHP'li Çıray, "küresel güç sahipleri,yurtdışına çıktıklarında oradakilerin fikilerini değiştirirler. Yurtdışına çıktıklarında kendi fikirlerini değiştirip dönmezler" dedi. Güçlü bir muhalefetin en çok hükümetin işine yarayacağını, hükümetin bu sayedeTürkiye'yi zorlayanlara karşı "benim ülkemde demokrasi var, muhalefet var" diyebileceğini söyleyen Çıray, şöyle konuştu;

“Emin olun güçlü bir muhalefet en çok bugün iktidarın işine yarar. Eğer bu güçlü muhalefetin sesine kulak verirseniz dış dünyada sizi zorlayan bazı insanlara dönüp dersiniz ki, -demokrasinin faydası buradadır işte- Demokrasi var benim ülkemde. Benim ülkemde muhalefet var. Benim ülkemde halkın bir kısmı bu isteklere karşı der ve o zaman işte Peşmerge kuvvetleri oradan adeta Türkiye’ye Yunan ordusunun girdiği zamankine benzer gösterilerle gelip geçmez.”

PEŞMERGE KÜRDİSTAN'DAN KOBANİ'YE GİTTİ

Çıray'ın bu çıkışına tepki gösteren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'dan geldi. Çıray'ın sözlerinin "ırkçı ve faşistce" olduğunu söyleyen Kaplan, bunun Kürt halkına hakaret olduğunu iddia etti. Kaplan, “Peşmerge Kürdistan’dan geldi, Kürdistan'dan girdi, Kürdistan'dan Kobani’ye gitti kürt kardeşlerimizdir onlar öyle kıyaslayamazsın Allah'tan kork" dedi.
Çıray da yeniden söz olarak, Kürt halkına tek kelime hakaret etmediğini belirterek, "Irkçılığı şerefsizlik addederim" dedi.