AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, muhalefetin yeni Cumhurbaşkanlığı binasına yönelik eleştirilerini yanıtlarken, “Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın bin 40 odası var. Keza aynı şekilde Anadolu yakasında yapmış olduğumuzun binin üzerinde odası var” diye yanıt verdi.

MHP’nin Cumhurbaşkanlığı binasına ilişkin araştırma önergesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Kinay’ın sözlerine, “Ya, Allah’tan kork, bin 500 hakim, savcı görev yapıyor orada. İstanbul’un Anadolu yakasının Adalet Sarayı, onu nasıl kıyaslarsın ya, böyle bir mantık olur mu?” tepkisini verdi. Kinay, TOKİ’den aldığı bilgiye göre yeni Cumhurbaşkanlığı binasına KDV hariç 908 milyon 404 bin 357 lira harcandığını da söyledi. Kinay, binanın yapıldığı alana ilişkin eleştirilere karşılık da, “Atatürk Orman Çiftliği diye bir kutsal alan oluşturuyoruz zihnimizde, içerisinde yok yok” dedi.

SAUNA, SPA VAR

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise 1 milyar 374 milyon lira harcandığını savunduğu binaya ilişkin şu iddialarda bulundu:
“Bu saray yapılırken ihtişam ve lüks nerede ön plana çıkmış? Bakın, söylüyorum, kolonlar çelik konstrüksiyon, üzerine yeşil granit kaplama yapılmış. Bu granitlerin 1 metrekare maliyetiyle 16 maden işçisinin yevmiyesi ödeniyor. Binlerce metrekare yeşil granit, yetinmemişsiniz Antalya’dan limra taşı getirmişsiniz. Merdivenlerini Dolmabahçe Sarayı’nın merdivenlerinden özenmiş.

Terası Topkapı Sarayı’ndan özenilmiş. Anıtkabir’in önündeki meydandan daha büyük bir hitabet meydanı yapılmış. Bin odasıyla mevcut olan bu saray için Almanya’nın Nettetal kasabasından 280 tır ne getiriliyor biliyor musunuz? Fidan getiriliyor. Ne fidanı getiriliyor? Ihlamur, gürgen ve çınar. Elinizi vicdanınıza koyun, bu ülkede binlerce ıhlamur var, binlerce gürgen var; yazık değil mi bu milletin parasına, el insaf. Yine bu sahada, bu sahada hamam var hamam, hamam. Sauna var, SPA var, buhar odaları var, sinema salonları var. Bu lükse, bu şatafata ne gerek vardı?”

BİDON KAFALI GÖRGÜSÜZÜZ

AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise binanın yapıldığı alanda ağaç olmadığını, çalılık ve eski binalar bulunduğunu savundu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Dış ülkelere çıktığımız zaman bizim gördüğümüz tablo şudur; Cumhurbaşkanlarının, başbakanların kullandıkları sarayların ne kadar mütevazı olduğu, tarihî kimliğinin nasıl korunduğu, son derece mütevazı ölçekteki bir ikametgâhla halka nasıl hizmet verdikleri. Bizim gördüğümüz utanç, onlar ne kadar mütevazı, siz de ne kadar görgüsüzce yaşıyorsunuzdur, ondan dolayı utanç duyuyoruz” derken, AKP Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç ise Gök’e, “Biz hem bidon kafalıyız hem görgüsüzüz, sizin entelektüel seviyenize ulaşamıyoruz” diye tepki verdi. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise “Arkadaşlar, böyle kaçak bir yapı yok. Bu yapı bu milletin onurunu temsil eden bir yapı” dedi. MHP’nin önergesi AKP oylarıyla reddedildi.