Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yaptığı basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Saray’ına ilişkin yeni iddialar gündeme getirildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin uzmanlardan, değişik disiplinlerden oluşan 40 kişilik bir Kent İzleme Merkezi olduğundan bahseden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sarayı her yönüyle masaya yatırarak yaptığı çalışmalar üzerinden bazı rakamlara ulaştıklarını kaydetti.

Candan rakamları şöyle açıkladı: "Yetkililer binanın 1000 odalı olduğuna dair açıklamalar yaptı. Kent İzleme Merkezi’nin yaptığı çalışmalara göre bina yer üstünde 4 katlı, yer altında 4 katlı olmak üzere 8 katlıdır. Yer üstünde üç bloktan oluşan yapıda idari bina olarak ifade edilen 2 blokta 750 odadan 1500 oda, ana bina olarak ifade edilen blokta 500 oda olduğunu gösteriyor. Binanın toplam kapalı inşaat alanı iskanda yazdığına göre yaklaşık 300 bin metrekare, bu alanın yaklaşık yüzde 30’unu sirkülasyona ayırdığınızda, sirkülasyon dediğimiz alan boşluklar, koridorlar, galeriler olarak ayırıyoruz. 200 bin metrekare alan kalır. 100 bin metre karesi de otoparktı; müştemilattı, giriş, çıkışa ayırdığınızda geriye 100 bin metrekare alan kalır. Ortalama 20 metrekarelik odaya bölseniz bile 5 bin oda eder. Alt katlar ve bodrum katları bilemiyoruz yalnız yer üstündeki 4 katta 2000 oda olduğu konusunda oldukça iddialıyız. Alt kat bodrumdakileri tahmin edemesek de gerçek rakamın bin oda olmadığı, en az 2 bin oda olduğu ortadadır."

'SARAY YOLLARINA 60 MİLYON HARCANDI'

Candan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in eski parayla 1.5 katrilyona mal olduğu açıklamasını ise şöyle değerlendirdi: "1.5 katrilyonu 300 bin metrekareye bölerseniz metrekare maliyeti 5 bin lira eder. Oysa iskanda 800 TL yazıyor, bütün açıklamalar çelişkili. Kaçak saray normal bir inşaat olarak değil, özel imalat olarak yapıldı; 1 metrekare maliyeti on bin liradan az değildir. Bakanlığın açıkladığı maliyet, buz dağının görünen yüzüdür. 5 katrilyonun üzerinde bir maliyetle kaçak saray yapılmıştır."

Candan, sadece saraya giden yol maliyetinin 60 milyon lira olduğunu söyledi. Kent İzleme Merkezi’nin yolların maliyetini hesapladığını belirten Candan, "Etrafındaki yollar 40 milyon lira, katlı kavşak ise 20 milyon ve sadece kaçak saraya giden yolun maliyeti toplamda 60 milyondur."

'TERAS KATA AĞAÇ DİKTİLER'

Peyzaj maliyetinde yerleşkenin tamamını ölçtüklerini söyleyen Candan şöyle devam etti: "Ciddi bir peyzaj yatırımı yapıldığını görüyoruz. Anfa Şirketi üzerinden Büyükşehir Belediyesi tarafından alınarak yurt dışından ağaç getirildiğini biliyoruz. Ana binanın 4. katında, teras katta yaklaşık 150 ağaç olduğu duyumunu aldık. Tanesi 3 bin eurodan 150 ağacın maliyeti hesaplarımıza göre 1 milyon 200 bin lira civarında ve iklimsel özellikleri uymadığı için bu ağaçlar 3. kez kurutuldu ve değiştirildiler. Yerleşkenin tamamında 670 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi karşımıza çıkıyor, bunun yüzde 40’ının doğal peyzaj olduğunu düşünürsek 350 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi alanı bulunuyor. Peyzaj giderlerinin Büyükşehir Belediyesi’nden çıktığı ortada. Metrakaresi yaklaşık 2500 Euro olan peyzaj düzenlemesinin toplam maliyeti 2.5 katrilyon civarında. Çok büyük bir maliyet. Toplamda 6 katrilyona ulaşan büyük bir israfla karşı karşıyayız."

CİHAN