Erdoğan’ın yolculuğu Kasımpaşa’dan başladı. 1984’te resmen siyasete girdi Belediye başkanlığından Köşk sürecine kadar ailesi de ticarette hızla yükseldi

Cumhurbaşkanı yeni, Başbakan yeni, kabine yeni... Ağızlarda hep “Yeni Türkiye” sloganı. 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her fırsatta, “Bu gelecek süreci çok farklı bir şekilde biz inşa edeceğiz ve bunun adı bir defa ‘Yeni Türkiye’ olacak” diye konuştu. Peki, eski Türkiye’den yeni Türkiye’ye uzanan yolda Erdoğan ve ailesi için neler geride kaldı, neler değişti? Bu soruların yanıtları da Erdoğan’ın siyasi hayatının başladığı 1984 yılından 2014’e gelinceye kadar geçen sürede yatıyor.

Ticari başarılar

1990’lı yıllarda Ülker Grubu’nun Anadolu Yakası’ndaki dağıtım işlerini yapan Emniyet Gıda’dan, gemi işletmeciliği, köftecilik, liman inşası, tankercilik, kuyumculuk ve kozmetiğe giden yolda kazanılan ticari başarılar. İşte o öykü:
Aslen Rizeli olan Erdoğan, 1954’te İstanbul’da doğdu. 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. 1976 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçildi.

Emniyet Gıda

1983 yılında kurulan Refah Partisi (RP) ile fiili siyasete geri dönen Erdoğan, 1984 yılında RP Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise RP İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. Siyasi kariyerindeki dönüm noktası, RP’den 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde, İstanbul’un Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilmesi oldu. O dönemde Erdoğan’ın ortağı olduğu üç şirketi, Emniyet Gıda, İhsan Gıda ve Yenidoğan Gıda vardı. Siyasette de adım adım güçleniyordu. Erdoğan, 12 Aralık 1997’de Siirt’te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında okuduğu bir şiir nedeniyle hapis cezasına mahkum edildi ve Fazilet Partisi’nin (FP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi. 26 Mart 1999 günü Pınarhisar Cezaevi’ne girdi 4 ay sonra tahliye edildi.

AKP iktidar oldu

FP’nin, Anayasa Mahkemesi tarafından daimi kapatılmasının ardından, Erdoğan arkadaşlarıyla birlikte, 14 Ağustos 2001’de AKP’yi kurdu. Erdoğan, parti genel başkanlığına seçildi.
AKP, 2002 yılı genel seçimlerinde üçte iki parlamento çoğunluğuyla tek başına iktidar oldu. Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamayan Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine parlamentoya girdi.

Erdoğan'ın mal beyanında şaibe! 

12 yıllık süreç

2003’ten 2014’e kadar da ülkeyi Başbakan olarak yönetti. Bu 12 yıllık süreçte Erdoğan Ailesi de ekonomik anlamda zenginleşti. Bu arada bir not daha: Erdoğan, Ülker ürünlerinin dağıtımını yapan Emniyet Gıda A.Ş’nin hissedarlığından 2005 yılında ayrıldı. Başbakanlık döneminin ilk iki yılında hisselerini devretmemişti ve ticari hayatı sürüyordu.
“Eski Türkiye’den yeni Türkiye”ye geçiş sırasında Erdoğan’ın iki oğlu Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, iki kızından biri olan Sümeyye de ticari hayata hızla atılmalarıyla dikkat çekti. Özellikle Bilal Erdoğan’ın kurduğu şirketler göze çarpıyordu.

Mal beyanında Tayyip züğürt çıkacak! ÇÜNKÜ... 

Oğullar ve enişte

Harvard’da kamu yönetimi eğitimi alan, ‘bursla okuyan’, Dünya Bankası’nda çalışan Bilal Erdoğan, ilk olarak ağabeyi Burak Erdoğan ile birlikte değeri tapu kayıtlarına 1 milyon lira olarak yazılan Kısıklı’daki bir villayı aldı. Enişte Ziya İlgen de oradan villa almıştı. Bu arada Başbakan’ın büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan da bir “gemicik” satın alıyordu. Tıpkı abisi gibi Bilal Erdoğan da BMZ Group Denizcilik ve İnşaat A.Ş şirketi ile denizcilik sektörüne adım attı.

Doruk Izgara!

Kuruluş sermayesi 3 milyon lira olan şirketin hissedarları ise amcası Mustafa Erdoğan ile eniştesi Ziya İlgen’di. Bilal Erdoğan, Maye Dış Ticaret isimli şirkete ortaklığıyla kozmetik sektörüne de girdi. Doruk Izgara Limited Şirketi’yle de fırıncılıktan tabldot yemeğe pek çok alanda daha faaliyet yürütmeye başlamışlardı. Doruk Izgara'da yüzde 36.2 hisse ile en büyük ortak, Bilal Erdoğan. Kardeşi Sümeyye de şirketin yüzde 30 hissesine sahip. Yani her şeyi, şimdi eleştirdikleri “Eski Türkiye”ye borçlular...