New York Times gazetesi bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da sert bir dille eleştirilen "Türkiye'den IŞİD'e militan gidiyor" haberi üzerine bir açıklama yaptı.

Gazetenin genel yayın yönetmeni adına yayımlanan bildiride çok sert ifalere yer verildi.

"HATA YAPTIK AMA..."

Söz konusu haberde kullanılan görselin bir 'hata' olduğunun itiraf edildiği açıklamada buna rağmen yapılan açıklamaların yanlış olduğu vurgulandı. Bildiride haberi yapan muhabirlerinin can güvenliğinin olmadığı belirtilerek bunun sorumluğunun Türk hükümetinde olduğu ima edildi.

İşte o açıklama;

 “Terörist grup IŞİD’in Türkiye’de saflarına savaşçı katma çabalarıyla ilgili 16 Eylül’de yayınlanan New York Times makalesine eklenen bir fotoğrafa Türk Hükümeti yetkilileri ve ülkedeki diğerlerinin güçlü bir şekilde tepki gösterdiğinin farkındayız. Sonraki gün 17 Eylül’de yayınladığımız düzeltmede açıkça belirttiğimiz gibi New York’taki fotoğraf editörlerimiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir fotoğrafını nytimes.com’daki makaleye eklerken hata yapmıştır.

Makale, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın IŞİD’i desteklediğini ya da IŞİD’in Türkiye’de saflarına savaşı katmasına göz yumduğunu söylemiyor. Ne makale ne de fotoğraf bu yönde bir imada bulunuyor. Yayınlanan düzeltmeye rağmen, bazı Türk yetkilileri ve medya organları, hikâyeyi yazan muhabiri korkutmak ve yalancı göstermek için eşgüdümlü bir kampanyayı tırmandırdırlar. Kendisine güvenliğini tehdit eden binlerce mesaj gönderildi. Gazetecilerimizden birinin bu şekilde hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Türk yetkililerinden ülkede çalışan gazetecilerimizin güvenliğini sağlamak için çalışmalarını bekliyoruz ve yetkililerden eğer gerekli olursa bu konuda bundan sonraki iletişimlerini belirlenmiş prosedürlere uygun olarak ya benimle ya da New York Times’ın diğer üst düzey editörleriyle sürdürmelerini istiyoruz.”

ERDOĞAN NYT'Yİ İKİ KEZ HEDEF TAHTASINA KOYMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Katar ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada NYT'nin "IŞİD petrolleri Türkiye vasıtasıyla satılıyor" haberini yalanlamış söz konusu haber-yorumları "bir algı projesi" olarak açıklamıştı.

"ADİLİKTİR, ALÇAKLIKTIR"

Erdoğan daha sonra Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu 19. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada da NYT'nin "Türkiye'de IŞİD militanları devşiriliyor" haberinde kendisiyle birlikte Başbakan Davutoğlu'nun fotoğrafının kullanılmasını sert bir dille eleştirmişti. Erdoğan gazetenin tutumunu "Adiliktir,alçaklıktır" sözleriyle eleştirmişti.