Cengiz ALDEMİR - sozcu.com.tr

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bayramı geçirdiği seçim bölgesi Giresun’da partisinin il başkanlığı binasında basın mensuplarının  sorularını da yanıtladı.

Nurettin Canikli “Bölgemizin her zamankinden daha fazla güvene ve huzura ihtiyacı var. Şu anda Türkiye hariç bölgenin her tarafı bir yanardağ gibi kaynıyor. Milyonlarca insan yerlerini, ocaklarını terk ediyor. Aileler parçalanıyor, analar evlatlarından ayrılmak zorunda kalıyor. Her gün bunun sayısız örneğini birlikte izliyoruz. O kadar yakın ki olaylar, biz sadece seyrediyoruz. Bazı yerleşim yerlerimizden savaşı izliyorlar. Oradaki dramı yaşıyorlar. Biz de burada yaşıyoruz. Bu sıkıntıların kısa zamanda ortadan kalkacağına dair bir işaret de gözükmüyor. Türkiye, yanı başındaki ateş çemberi içerisinde uzun bir süre daha yaşayacak gibi gözüküyor.” dedi.

"CHP, HDP, PKK AYNI ÇİZGİDE"

Konuşmasında Suriye’deki olaylardan Esad Yönetimini sorumlu tutan ve tezkereye oy vermeyen CHP’yi eleştiren Canikli “Muhalefet ve iktidar bu ülkenin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalı. 10 Ağustos’tan sonra bunun için cumhurbaşkanımız ve başkanımız tarafından açıklamalar yapıldı. Ülkenin geleceği için birlikte adımlar atılsın istedik. Ümitlendik. Ama şu tezkeredeki görüşmeler ve tavırlar bu alanda hiçbir gelişmenin olmadığını bir kez daha bize gösterdi. Muhalefet tezkereden önce IŞİD ile ilgili bazı adımlar atmamız gerektiğini ve karşısında durmamız gerektiğini ifade ediyordu. IŞİD’in de içinde olduğu tüm terör örgütlerini içerecek şekilde bir hükümet tezkeresini Meclis’e getirdik. Ama o görüşmelerde CHP ile HDP tezkerenin aleyhine oy kullandı. Suriye Esed yönetimine yönelik bir ifadeden yola çıkarak tezkereye ret oyu verdiler. Bu görüşmelerde CHP ve HDP’li sözcülerin yaptıkları açıklamalardan şunu bir kez daha gördük; PKK, PYD ve Esed arasında net bir ittifakın olduğu, bu ittifakın devam ettiğini, CHP’nin de Suriye rejimine yönelik ciddi bir destek içerisinde olduğunu bir kez daha gördük. PKK, PYD ve CHP, birlikte Esed’i destekliyorlar” diye konuştu.