Cengiz ALDEMİR / SÖZCÜ-ANKARA



Bir öğretmen, okulda SÖZCÜ okuduğu için ceza aldı, başka okula tayin edildi. Eğitimciler tepkili: Bu çağda böyle ceza, utanç verici.

Türkiye’de, özgürlüklerin kısıtlanmasına bir yenisi eklendi. Basın özgürlüğünün tartışıldığı ülkemizde, vatandaşın istediği gazeteyi okuması bile engellenir hale geldi. Bunun son örneği Tekirdağ’da yaşandı. İddiaya göre; Safiye Osman Çeliker Ortaokulu öğretmeni H.O., öğretmenler odasında SÖZCÜ ve Yeni Çağ gazetelerini okudu.

‘DİĞER ÖĞRETMENLERE DE OKUTTU’

H.O., SÖZCÜ’yü okumak isteyen meslaktaşlarına da gazeteyi uzattı. Bunun üzerine öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı ve 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Ayrıca öğretmen H.O. başka bir okula tayin edildi. Olayı doğrulayan Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan, şöyle dedi:

‘DUYUM ÜZERİNE SORUŞTURMA’

“Bu çağda böyle bir ceza utanç vericidir. Öğretmenin muhalif bilinen gazeteleri okudu diye cezaya zorlanması korku imparatorluğunun ayak sesleridir. Bir duyum üzerine soruşturma başlatıldığını öğrendim. Konuyla ilgili dava açtık. AB projeleriyle öğrencilerini yurtdışına çıkararak tecrübelerini artıran öğretmenimize verilen ceza ülkemizin geleceğine verilmiştir.”

CHP, tepki toplayan olayı Meclis’e taşıdı. Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, “Öğretmenin okula gazete götürmesi niye sakıncalı? Gazete okuduğu için öğretmenin cezalandırılması hangi mevzuatta var” diye sordu.