16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen bugün ders başı yapıyor. Ancak, nakil başvurusunda bulunan binlerce öğrenci, bu haftayı okul yerine evde geçirecek. Bu öğrenciler “devamsız” sayılmayacak.

Cumhuriyet'in haberine göre; TEOG kapsamında liselerde 39 bin 37 boş kontenjan bulunuyor. Bunların 3 bin 669’u İstanbul’da, 2 bin 67’si Ankara’da, 1357’si de İzmir’de. Ek kontenjanların büyük bölümü, özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerden kaynaklanıyor.

Veliler, okulların kontenjanlarını bir an önce doldurabilmesi için haftada birdençok okula nakil dilekçesi verilmesini ve başvuru süresinin dört gün yerine bir günle sınırlandırılmasını istediler. Yeni kontenjanlar için nakil başvuruları bugün, yarın, çarşamba ve perşembe günleri yapılacak. Sonuçlar veyeni boş kontenjan sayıları ise cuma akşamı açıklanacak.

Okullar bağışla ayakta

Bir yandan “saray” gibi imam hatip liseleri açılırken, diger yandan Anadolu liselerinin hali perişan. Okullar, her türlü ihtiyaçları için veli bağışına mahkûm! Bir okul yetkilisi, “Veli bağışı olmasa okullarda tuvaletlere bile girilmez. Devlet çoğu zaman bin kişilik okula bile tek personel ödeneği veriyor. Biz de temizlik, bakım vb. ihtiyaçlar için her yıl veliden bağış istiyoruz. Zorunlu tutmuyoruz ama herkes çocuğu için veriyor” dedi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, okullarda tamirat, boya ve badana işlerinin sürdüğünü, fiziki altyapıların 4+4+4 için hâlâ son derece yetersiz olduğuna dikkat çekti. Okullarda yeterli sayıda memur ve yardımcı personel bulunmadığını vurgulayan Demir, “Bu alandaki pek çok eksiklik bu öğretim yılında da okul aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacaktır. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır” diye konuştu.

Eylemler başlıyor

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da “Eğitimde yaşanan sorunlara karşı güçlü bir tepki ortaya koymak için” alanlara çıkmaya hazırlandıklarını söyledi.