İçişleri Bakanı Efkan Ala gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çözüm sürecini değerlendiren Ala "Gezi olayları olmasaydı 8 Mayıs'ta (PKK'nın) çekilme başlamıştı ve yapılıyordu"diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bütçe ile kesin hesaplı görüşmeleri yapıldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, görüşmeler sonrasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet milletvekilleri, soruların yanıtlandığı sırada, Bakan Ala'nın bazı soruları cevap vermediğini belirterek tepki gösterdi. Sözlü tartışmaların yaşandığı komisyonda, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın; "Bölücülük yapıyor. Sorduğumuz soruya cevap ver. Türkiye'de Kürdistan var mı yok mu; ona cevap ver" diye tepki göstermesi üzerine Bakan Ala, "Siz soru sorarsınız, hangisine cevap verip vermeyeceğimizi biz karar veririz" karşılığını verdi.



Yapılan eleştiriler ve kritiklere teşekkür eden İçişleri Bakanı Efkan Ala; "Farklı partileriz, demokratik bir düzen içinde meseleleri tartışıyoruz. İktidar ve muhalefetin birbirini ikna etme gibi bir mecburiyeti yoktur. Milleti hakemdir, polislere verilen taltiflerin geri alınmasına ilişkin bir niyet ve kural yok, soruşturmalar sonucu böyle bir sonuç çıkarsa gereken yapılacaktır" diye konuştu.

"BAZI PRATİK SORUNLARIN BÖLGEDE YAŞANDIĞINI BİLİYORUZ"

4.6 milyar liranın Suriyeliler için harcandığını dile getiren Ala, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik saldırı konusunda üç kişinin tutuklandığını kaydetti. Ala, yardım yataklık yapanın yakalandığını ve itiraflarda bulunduğunu söyledi. Bingöl saldırısına ilişkin ciddi iddiaların araştırıldığını söyleyen Ala, Yüksekova saldırısıyla ilgili de 2 kişinin tutuklandığını kaydetti.

"GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMASI YOK"

Güvenlik Bakanlığı olmadığı gibi kurulma çalışması da olmadığını dile getiren Ala, kamu düzeni ile çözüm sürecini birlikte alan bir politika izlediklerini ifade etti. Jandarmanın 'HDP ile konuşmayın' talimatı olmadığını belirten Ala, bazı pratik sorunların da bölgede yaşandığını bildiklerini aktardı.

"247 TOMA VAR"

Kamu İhale Yasasına göre TOMA alımlarının yapıldığını ifade eden Ala, 247 TOMA olduğunu ve şu ana kadar su ile müdahalenin en az zarar veren bir yöntem olduğuna dikkat çekti. Ala, "Şiddet bir çözüm yöntemi değildir. Şiddet kullanarak toplantı ve gösteri yapılamaz. Toplantı, gösteri barışçıl yapılmalı. Bildirim yapılarak belirlenen yerlerde toplantı ve gösteri yapılabilir. Şiddet gösterilirse, başvurulursa o gösteriyi zaten yasal olmaktan çıkarıyor" dedi. Molotof kokteyline de değinen Bakan Ala, molotof silah sayılacağını söyledi.

VAN'DA ATEŞE SÜRÜKLENEN 2 ARAÇ EMNİYETE AİT

Bakan Ala, Van'da Kobani gösterileri sırasında polisin sivil araçları ateşe sürüklenmesiyle ilgili olarak ise "Ateşin içine sürüklenen sivil 2 araçta polise ait. Yani emniyete ait sivil araçlar. Bu da olayı daha vahim bir hale getiriyor. Olayla ilgili soruşma sürüyor" dedi.

"GEZİ OLAYLARI OLMASAYDI 8 MAYIS'TA ÇEKİLME BAŞLAMIŞTI VE YAPILIYORDU"

Yanlış yapanları ayıklamaya çalıştıklarını belirten Ala, Oslo'da yapılan görüşmelerin, dinleyenlere sızdırıldığını iddia etti; "Size bu kötülüğü yapanlar, onları sızdırdı. Biz de şimdi soruşturuyoruz" diyen Bakan Ala, terör örgütü PKK'nın çekilme sürecinin 8 Mayıs'ta başladığını belirterek "Gezi olayları olmasaydı 8 Mayıs'ta çekilme başlamıştı ve yapılıyordu" ifadelerini kullandı.

"460 İHRAÇ İSTEMİ YAPILDI"

Emniyet Teşkilatı'ndaki soruşturmalara ilişkin de Bakan Ala, "1181 kişiye disiplin cezası verildi. 460 ihraç istemi yapıldı, 155 kişi ihraç edildi" dedi.