Deniz AYHAN/Sozcu.com.tr

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Somaspor Yönetim Kurulu başkanı Sinan Vardar ile katıldığı bir spor programında Manisa’nın Soma ilçesine destek amacıyla bölgeye bir golf sahası yapma taahhüdünde bulundu.

ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ GOLF SAHASI MI?

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’daki devlet hastanesinin yarım kalan inşaatını, tamamlanmayan çevre yolunu hatırlatarak, "Soma halkının öncelikli ihtiyaçları dikkate alındığında “zengin sporu” olarak adlandırılan, araç-gereçleri, eğitimi ve sahasının yapım maliyetinin yaklaşık 6-15 milyon € olan golf sahasının yapılmasının öncelikli ve gerekli bir ihtiyaç olmadığı aşikardır" dedi.

Özel, Somalıların bitmek üzere olan tarımsal üretim ve madencilik dışında yönelebilecekleri bir iş sahasının olmadığını belirtti ve "golf sahası" için birçok ağacın kesileceği, ormanlık alanların yakılacağını da göz önünde bulundurursak, "Bölgede olası bir doğa katliamının yaşanma tehlikesi de ortaya çıkacaktır" dedi.

Özel konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç'a verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istedi:

1. Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu tarafından Manisa’nın Soma ilçesine yapılması taahhüt edilen golf sahası hangi alana inşa edilmek istenmektedir?

2. Yapılması planlanan golf sahasının alanı kaç m2’dir ? Bu alan hangi kişi ya da kuruma aittir?

3. Soma ilçesine yapılması düşünülen golf sahası projesi ne zaman hayata geçirilecektir?

4. Şu anda konuyla ilgili süreç hangi aşamadadır?

5. Golf sahasının yapılması planlanan arazide orman, koru vb. ağaçlık bir alan bulunmakta mıdır? Varsa, bu golf sahasının yapımında kaç ağaç kesilecektir?

6. Kullanılacak arazi kamu arazisi ise ve golf sahası için orman veya koru niteliği taşımayan bir arazi kullanılacaksa, böylesine büyük bir alanın kendisinin mülkiyetinde bir yerleşkesi bulunmayan ve mevcut yerleşkesi ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyen Soma Meslek Yüksek Okuluna tahsis edilmesi neden düşünülmemiştir? Böyle bir alanın Soma Meslek Yüksek Okuluna tahsis edilmesi yönünde tasarrufunuz olacak mıdır?

 

7. Söz konusu alanın Soma’da tarımsal üretimin canlandırılması gibi bölge halkına daha faydalı olacak yatırımlar yerine golf sahası olarak kullanılması doğru mudur?

8. Yapılması planlanan bu golf sahasının maliyeti kaç TL’dir? Golf sahasının maliyeti federasyon veya merkezi idare bütçesinden mi karşılanacaktır?

9. Golf sahasının yapımı için gereken para Federasyon bütçesinden veya merkezi bütçeden karşılanacaksa, golf sahası için gerekli yatırım miktarının bölge halkının istihdamını sağlayacak olan bir Organize Sanayi Bölgesi yapımında veya başka iş kollarının kurulmasında kullanılmaması, bunun yerine bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermeyecek olan bir golf sahasının yapımında kullanılmasının amacı nedir?