Yıldız, Şu an 18 işçi kardeşimizin yer altına bulunduğu bir ocaktayız.  Toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz"

 

Karaman'daki maden ocağında yaşanan su baskınıyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Her 2 saatte bir su yükselmesi var, su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil." dedi.

 

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki maden ocağında yaşanan su baskınıyla ilgili Bakan Taner Yıldız açıklama yaptı. Su baskını yaşanan ocakta 18 işçinin halen yer altında olduğunu aktaran Bakan Yıldız, "Her 2 saatte bir su yükselmesi var, su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur suyundan mı kaynaklandı, yoksa orda bir yatak mı var, o mu tamamen buraya boşaldı bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız.

 

Şu anda üst kodumuz 922 ve alt kodumuz da 752 metre. Bunun 827 metresinde şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında bütün donanımları ve ordan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım." şeklinde konuştu.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da, son derece üzüntülü bir durum olduğunu söyleyerek, “Arzumuz, temennimiz yer altında bulunan bu 18 kardeşimizin sağ salim çıkarılması. Ancak bir taraftan da yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Öncelikli hedefimiz şu anda madende bulunan su seviyesinin daha aşağılara indirilmesi. O yönde çok yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Ekipler kuruldu, şu anda çalışan pompalarımız var. İlave pompalar yerleştirilmeye çalışılıyor. Koordineli bir şekilde inşallah su seviyesini aşağıya indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Oldukça üzüntülüyüz. Özel şirkete ait bir işletme. Zannedersem bir taşeron vasıtası ile işletilmesi söz konusuymuş. Bununla ilgili gerekli tahkikat bakanlığımız tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ve Enerji Bakanlığımız tarafından yapılacaktır”

“Bugün sabah vardiyada toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğle yemek yerken bu hadise meydana geliyor. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Ancak diğer kardeşlerimiz şu anda yer altındalar. İlk öncelikli hedefimiz bir an önce yeraltındaki suyu boşaltmak. Bize en son gelen bilgi bu su yükselmesinin durduğu yönünde. Şimdi biz de inip bakacağız oraya. Gelecek olan jenaratörlerin, pompaların her türlü planlaması yapıldı. Bununla ilgili organizasyon tamamlandı. İnşallah bir an önce ocağı sudan temizlemek istiyoruz.”  şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise yaptığı açıklamada, “180 sigortalı işçinin çalıştığı kayıtlarımızda mevcut. 18’inin şu an ocakta olduğu bilgisi var. Ailelerine geçmiş olsun diyorum. İnşallah kardeşlerimize sağ salim ulaşırız temennisinde bulunuyorum.”dedi.