BAŞAK KAYA/ANKARA

SÖZCÜ/ANKARA

Ankara Bağımsız Milletvekili Emine Ülker Tarhan, CHP’den istifasının ardından yeni bir siyasi parti kurmanın sinyalini verdi. Hiçbir siyasi partiyle bağının olmadığını vurgulayan Tarhan, “ilke siyaseti” yapacağını kaydetti.

Tarhan dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısına “İtirazım vardı” sözleriyle başlayan özetle şöyle konuştu;

CHP’de ya kendimi kandırmaya devam edecek ya da yeni bir yol seçecektim.

Her yenilgiye zafer diyen, her yenilgiyi şezlonga yükleyen, tekrarlardan sıkılmıştım.

Delege hesapları, kurultay kurnazlıkları…Bu kadar kurnazlık kurgulayabilenler halktan oy almaya gelince niye yeterli olamıyor, anlamıyorum.

BANA MÜCADELE ETMEDİ DİYORLAR: Türkiye’nin bu olağanüstü döneminde genel seçimde AKP’nin anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşması, Cumhuriyetle hesaplaşma, iç ve dış tehditler, güçlü bir iktidar alternatifi yaratmayı zorunlu kılmışken, çözüm arayışlarının önü kesildi. Bana içerde mücadele etmedi diyorlar, elimden geleni fazlasıyla yaptım. Beni bir kez dinlediler ama bu kez de yanlış anladılar. Kurultayda öfke hezeyanları, masaya vurulan yumruklar arasında bir aydınlık ışık aradım ama bulunduğum yer bir zindana dönüştü. Taban masaya yumruk filan değil iktidar istiyordu aslında.

SES ÇIKARMAYANLAR: Şimdi geride benimle aynı tıkanıklık hissini yaşamakla birlikte ses çıkartmayan pek çok iyi insanı da bırakmak pahasına CHP’den ayrıldım. Ayrıldığım parti kıymetlidir, kurucu partidir. Sorumluluğu vardır, ne yazık ki yönetenler bunun idrakinde değil…

TOPLUMUN HER KESİMİNDEN DESTEK: Hiçbir talebim ya da ihsasım olmadan Cumhurbaşkanlığına, daha sonra genel başkanlığına uygun görenler oldu. 3,5 yıllık bir siyasetçinin bu makamlara layık görülmesi boş bir inanç olabilir miydi? İnandığımı söylemem ve ona uygun davranmamdı belki mesele…toplumun her kesiminden gelen destek çok değerli.

BUNDAN SONRA…Bundan sonraki çizgim de ülkemizin bu sıkıntılı süreçten çıkmasına, Cumhuriyet ve demokrasiye destek olmak olacaktır.

ERDOĞAN SİSTEMİ: Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana ilk kez çok açık bir tehdit ile karşı karşıya. Erdoğan sistemi… parlamentoyu, hükümeti, AKP genel başkanını, yargıyı Erdoğan atamıştır. Bu sistemin adı olsa olsa Erdoğan sistemidir.

İKTİDAR VE MUHALEFET ZEHİRLENMESİ: Muhalefet yetersiz kalmaktadır…her geçen gün çarpıklık derinleşmesine rağmen muhalefet buna engel olamıyor, taban umudunu yitiriyor. Buna kalıcı iktidar ve muhalefet zehirlenmesi denebilir….sistemden beslenmek mücadeleyi engelliyor.

Meclis’te temsil edilmediğine inanan gençlerin, kadınların, erkeklerin, tıpış tıpış oy vermek istemeyenlerin bir seçeneği olması gerekir. Eminim demokrasiye inanan, yüzde 10 barajını anlamsız bulan herkes bu çabayı destekleyecektir.

FARK YARATMAK İSTİYORUM: Niye siyaset yapıyorum çünkü fark yaratmak istiyorum. Net, dürüst, ilkeli bir siyaset. Hamasetten uzaklaşılsın istiyorum.

BİR HEDEFİM VAR: Ben vekilliği koltuğumun altına aldım ve gönüllerdeki makam dışında hiçbir makamı da önemsemiyorum. Bir hedefim var ki o da öksüz kalmış bir davayı yeniden inşa etmek. Cumhuriyet ve demokrasi davasını…kimsesizlerin davasını. Ben bunun için mücadele vermek istiyorum. Dizleri üzerinde yaşamaktansa ayakları üzerinde ölmek iyidir. Doğru bildiğini söyleyip, ruhunu kurtarmak iyidir.

KİŞİSEL KARARIM: Tarhan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tarhan, CHP’den başka isimlerin de istifa edeceği söylentilerine “Karar benim kişisel kararımdır. Değerlendirmeler arkadaşlara aittir” dedi.

"Yeni bir parti kuracak mısınız, yanınızda kimse var mı" sorusuna ise “Ben yalnızım gördüğünüz gibi ama yalnız değilim. Önümüzdeki dönemdeki siyaset kararı ve planlarımı toplumun beklentileri belirleyecektir. Tüm toplum kesimleri ile değerlendirmelerim olacak” yanıtını verdi.

İşçi Parti ya da Bağımsız Cumhuriyet Partisi ile ortak hareket edecek misiniz sorusuna ise Tarhan, “Her hangi bir partiyle herhangi bir temasım söz konusu değil” karşılığını verdi.

İstifanızın AKP’nin ekmeğine yağ sürdüğü eleştirileri hatırlatılan Tarhan, “12 yıldır AKP iktidarı oyunu arttırarak geliyor ve bunun sebebi her halde istifalar değildir. CHP’yi sıkıntıya sokanın tabanına yabancılaşmış yönetim tercihleri olduğunu düşünüyorum. Zamanlamanın da parti ya da benim açımdan bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum” dedi.

DAVUTOĞLU'NA YANIT: Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa dilekçesini okuyarak 'altına imzamı atarım' sözlerine karşılık olarak Tarhan, "Okumadığı anlaşılıyor. Okusaydı herhalde izalamazdı, çünkü sorumluluklarının hatırlatıldığı ve ikitidara ağır eleştiri içeren bir metindir...Okumuş olsaydı orada Ak Saray'da temsil edilen kirli bir hanedanlıktan, otoriter yönetimden, onların sorumsuzluğunedeniyle çalışma hayatında şehit olanlardan, terör şehitlerinden bahsediliyordu" dedi.

KİMSEYLE SORUNUM YOK: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ufku dolanlar ayrılıyor” yorumu hatırlatılan Tarhan, “Kimseyle polemiğe girmeyeceğim. Kimseyle kişisel bir sorunum yoktur. İlke siyaseti yapıyorum” yanıtını verdi.