CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifini ve gerekçesini TBMM'ye sundu. Önerilen yasal değişiklikle TOKİ'nin Sayıştay'ın yargısal denetimi kapsamına alınmasının amaçlandığını vurgulayan Hamzaçebi, "Önerilen yasal değişiklikle yapı denetimi konusunda TOKİ'ye tanınan ayrıcalıklar kaldırılmakta ve kamu- özel ayrımı yapılmaksızın bütün yapıların Yapı Denetimi Kanunu'na tabi olması amaçlanmaktadır" dedi.

Deprem ve doğal afetlerde en çok kamu binalarının zarar gördüğüne dikkat çeken Hamzaçebi, "Kamuoyunda kamu binalarının inşaat standartlarına uygun yapılmadığı, demirinden, çimentosundan çalındığı, devlete ait inşaat ve yapım işlerinde önemli yolsuzlukların olduğu gibi yaygın bir inanç vardır. Bu inancın yersiz olmadığı son zamanlarda yaşanan elim olaylarda açıkça ortaya çıkmıştır. TOKİ aracılığı ile yapılan kamu binalarının ve inşaatlarının önceden belirlenen şartlara ve standartlara uygun olarak inşa edilerek deprem vb. doğal afetlerde can ve mal kaybının önlenmesi, kamu kaynaklarının kötü kullanım ve yolsuzluklarla heba edilmemesi, etkin ve verimli kullanılması için etkin bir denetime ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

TOKİ'NİN DENETİMİN DIŞINDA TUTULMASI VAHİM KAZALARA ZEMİN HAZIRLAMAKTA

Hamzaçebi Meclis'e sunduğu kanun teklifi gerekçesinde, TOKİ'nin yapı denetimin dışında tutulmasının vahim kazalara zemin hazırladığını belirterek şu ifadelere yer verdi: "Kamu binaları ve inşaatlarının TOKİ aracılığı ile yaptırılarak yapı denetimin dışında tutulması vahim kazalara zemin hazırlamaktadır. Son olaylarda ortaya çıktığı gibi TOKİ'nin bizzat yürüttüğü veya yürütülmesine aracılık yaptığı inşaatların 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'nun Ek 9'ncu maddesi ile Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamı dışında tutulması bu şekilde inşa edilen yapılarda yapı denetimlerinin gereği gibi yapılmaması ve belediyelere ödenmesi gereken harç ve benzeri mali yükümlülüklerin ödenmemesine neden olmaktadır. Diğer yandan TOKİ'nin 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre denetlenmesi, Sayıştay Kanununa göre denetlenmemesi, sıkıntı yaratmaktadır. Denetimin etkinliğinin artırılması için TOKİ'nin 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'na göre denetlenmesi gerekmektedir."

AMAÇ TOKİ'NİN SAYIŞTAY'IN YARGISAL DENETİMİ KAPSAMINA ALINMASI
Hamzaçebi, önerilen yasal değişiklikle TOKİ'nin Sayıştay'ın yargısal denetimi kapsamına alınmasının amaçlandığını vurgulayarak, "Önerilen yasal değişiklikle yapı denetimi konusunda TOKİ'ye tanınan ayrıcalıklar kaldırılmakta ve kamu özel ayrımı yapılmaksızın bütün yapıların Yapı Denetimi Kanununa tabi olması ve böylece devlete ait inşaatlarda yapı denetimlerinin yasalara uygun şekilde yapılarak daha sağlıklı ve güvenli kamu binaları inşa edilmesi, iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, bundan sonra daha fazla acıların yaşanmaması ve TOKİ'nin Yapı Denetimi Kanunu ile 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamına alınması ve genel bütçeli idarelerde olduğu gibi Sayıştay denetimi yanında Sayıştay'ın yargısal denetimi kapsamına alınması amaçlanmaktadır" dedi.