Bo­ra ER­DİN / SÖZCÜ



AKP’ye ya­kın­lı­ğıy­la bi­li­nen işa­da­mı Ab­dul­lah Tiv­nik­li­’nin İs­tan­bul Bo­ğa­zı­ manzaralı evi ‘ka­ça­k’ çık­tı. Ancak Tiv­nik­li­’nin evi için yar­gı­nın al­dı­ğı ‘yı­kım’ ka­ra­rı uy­gu­la­n­mı­yor...

Mahkeme ‘kaçak’ dedi

İs­tan­bul Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’n­ca yü­rü­tü­len 25 Ara­lık yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mın­da ifa­de­si alı­nan işa­da­mı Ab­dul­lah Tiv­nik­li­’ye ait olan Bo­ğaz man­za­ra­lı ev­le il­gi­li yar­gı sü­re­ci 2001 yı­lın­da baş­la­dı. 2002 yı­lın­da da İs­tan­bul 3’ün­cü İda­re Mah­ke­me­si­’nin 2001/867 esas nu­ma­ra­lı ka­ra­rı ge­re­ği, Üs­kü­dar Sul­tan­te­pe Ma­hal­le­si­’n­de­ki vil­la için ‘yı­kıl­ma­lı­’ de­nil­di.

Tivnikli karara itiraz etti

Mah­ke­me ka­ra­rın­da, Bo­ğaz man­za­ra­lı vil­la­nın pro­je dı­şı ge­niş­le­til­di­ği, ya­pı­nın ruh­sat­ta be­lir­le­nen pro­je­ye uy­gun ol­ma­dı­ğı be­lir­til­di. Ka­rar­da şu ifa­de­ler yer al­dı: “Üs­kü­dar 104 paf­ta, 1205 ada, 200 par­sel sa­yı­lı yer­de ya­pı­lan in­şa­ata iliş­kin pro­je­ler­de ve ya­pı­laş­ma­nın yık­tı­rıl­ma­sı­na iliş­kin ta­le­bin zım­nen red­di­ne da­ir iş­lem­de mev­zu­ata uyar­lık bu­lun­ma­mak­ta­dır.” Ab­dul­lah Tiv­nik­li ise İda­re Mah­ke­me­si­’nin ‘yı­kım’ ka­ra­rı için Danıştay’a itiraz etti.

 

Binada Kur’an kursu var

Da­nış­ta­y’­daki da­va 2004’te ka­ra­ra bağ­lan­dı. Da­nış­tay da vil­la­nın pro­je­ye uy­gun ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, yı­kım ka­ra­rı­nı ona­dı. Da­nış­ta­y’­da­ki ka­rar oy­bir­li­ğiy­le alın­dı. An­cak bu ka­rarın üze­rin­den 10 yıl geç­me­si­ne rağ­men Ab­dul­lah Tiv­nik­li­’nin vil­la­sı için hiç­bir iş­lem ya­pıl­ma­dı. Üs­te­lik ge­çen sü­re için­de bi­na­nın alt ka­tı­na bir de Ku­r’­an kur­su açıl­dı. Ku­r’­an kur­su­nun 5 yıl­dır fa­ali­yet­te ol­du­ğu öğ­re­nil­di. Öte yandan Abdullah Tivnikli’ye ait binanın önünde park halindeki Dubai plakalı lüks araç da dikkat çekti. Çevredekiler, değeri yaklaşık 1 milyon Euro olan aracın da Tivnikli’ye ait olduğunu öne sürdü.