Hande ZEYREK- Geç­ti­ği­miz haf­ta ba­şın­da, bir yıl ön­ce ima­ra açı­lan Sa­rı­yer Gü­müş­de­re ve Kı­sır­ka­ya için Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın eşi Emi­ne Er­do­ğa­n’­ın, dö­ne­min Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Er­do­ğan Bay­rak­ta­r’­a bir iş ada­mı­nın ima­rı için ri­ca­da bu­lun­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Bay­rak­tar da id­di­ayı doğ­ru­lar bir açık­la­ma yap­tı.




İş ma­ki­ne­le­ri gel­di

Bunun ar­dın­dan Kı­sır­ka­ya­’da köy­lü­nün iş­let­ti­ği, tek halk pla­jının tesisleri geç­en hafta Sa­rı­yer Be­le­di­ye­si­’ne ait iş ma­ki­ne­le­riy­le yı­kıl­dı.

 

Ku­zey Or­man­la­rı­’nın bu­lun­du­ğu böl­ge­deki pla­ja 1966’da İl­ler Ban­ka­sı teş­vi­kiy­le kö­ye ge­lir ola­rak kul­la­nıl­mak üze­re çay bah­çe­si, bü­fe ve ka­bin­ler ya­pıl­dı. Köy­lü­nün iş­let­ti­ği plaj­da yi­ne köy­de­ki genç­ler ça­lı­şıp, can­kur­ta­ran­lık ya­pı­yor­du. Köy­lü­ler plaj­da­ki iş­let­me için Mil­li Em­la­k’­a yıl­lar­ca ec­ri­mi­sil öde­di.



Ba­ha­ne bo­ğul­ma­lar


An­cak plaj, Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­’na dev­ro­lun­ca ka­de­ri de yıl­dı­rım hı­zıy­la de­ğiş­ti. Özel bir ma­den şir­ke­ti­ne ki­ra­lan­dı­ğı öne sü­rü­len plaj, ön­ce ‘çay bah­çe­si ve bü­fenin ima­rı yok’ de­ni­le­rek ha­zi­ran ayın­da Sa­rı­yer Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan mü­hür­len­di. İş­let­me mü­hür­len­di­ği için can­kur­ta­ran da bu­lun­du­ru­la­ma­yan plaj­da 3 ay­da on­lar­ca ki­şi bo­ğul­du. Be­le­di­ye­ye ait iş ma­ki­ne­le­ri geç­ti­ği­miz per­şem­be gü­nü pla­ja gi­re­rek te­si­si yık­tı. Köy­lü­le­re de bo­ğul­ma olay­la­rı çok ol­du­ğu için yı­kım ya­pıl­dı­ğı söy­len­di.


Yer bı­rak­ma­dı­lar
Halk, AK­P’­nin köy­le­rin­de bir avuç yer bı­rak­ma­dı­ğı­nı hep­si­ni pa­sel­le­di­ği­ni söyledi. Du­ru­ma is­yan eden Sa­mi Yıl­dı­rım, şöy­le ko­nuş­tu: “Yı­kı­lan plaj te­si­si­ne gü­zel bir vil­la olur. Adam­lar he­li­kop­ter­le ge­zip yer se­çi­yor. Ben AK­P’­ye oy ver­dim. Bu­gü­ne ka­dar inan­ma­dım. Her­kes ucu si­ze de do­ku­na­cak di­yor­du inan­ma­dım. Ama şim­di ucu bi­ze de do­kun­du. Her şey or­ta­da. 150 gö­rev­li yığ­dı­lar köy­lü­den kok­tu­lar res­men. Her şe­yi ayar­la­mış­lar.”

Başımızda halkına eziyet  eden bir iktidar bulunuyor

Uğradıkları haksızlık, Kısırkaya Köyü’nün halkını isyan ettirdi. Hem köye hem de köydeki gençlere gelir sağlayan plaj üzerinden oynanan oyunlara tepki gösteren köylülerden Şahin Yıldırım, şöyle konuştu:


Meraları da aldılar

“Ülkenin yağmalanmayan yeri mi kaldı. Köyümüzün yüzlerce dönüm merasını da aldılar. Gözlerini toprak doyursun. Nereye kadar götürecekler. Satılmadık yer kalmadı. Başımızda halkına eziyet eden bir hükümet var. 20 Köylüye karşı 50-60 jandarmayla geldiler köye...” İtiraz için mahkemeye başvurduklarını, ancak karar beklenmeden yıkımın gerçekleştirildiğini belirten köylülerden Atakan Akyurt, “Köylüye imar yok çatı bile yapamazsınız. Ama özel imarlarla yandaşa her izin veriliyor. Resmen parsel beğenip imara açtırılıyor” dedi.


“Asıl sebep rant”


Bu yaşananların arkasında rant paylaşımı bulunduğunu iddia eden köylülerden Hüseyin Aksoy ise, “Bu köyde bir tek bu plaj vardı özel olmayan halka ait. Ona da göz diktiler. Erdoğan Bayraktar daha önce ‘Başbakan söyledi, ben yaptım” dedi. O ne derse o oluyor” diye tepki gösterdi. Plajın orman köylüsüne yardım olması için devlet parasıyla yapıldığını belirten Yılmaz Yıldız da, “Şimdi plajı, köylünün elinden alındı. Tarım yoksa, orman yoksa nereden geçinecek köylü. Cennet köyümüzü cehenneme çevirdiler. Adama hayvancılık yapsın diye kredi vermişler. Ama diğer yandan merasını elinden alıyorlar. Her şey onların elinde” şeklinde konuştu.

Sa­rı­yer Gü­müş­de­re