SÖZCÜ/ ANKARA

Rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan 4 eski bakanla ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanının başvurusu üzerine, mahkemenin aldığı “yayın yasağı”na tepkiler devam ediyor. Halk TV “Gün Sonu” haber programı sunucusu İsmail Dükel, kararı protesto için ekranı kararttı.

35 yıllık gazeteci-televizyoncu olan İsmail Dükel, ekran karartmanın gerekçesini SÖZCÜ’ye şöyle açıkladı:

“ Biz gazeteciyiz ve kamuoyunu bilgilendirmek temel görevimiz. Mevcut iktidar bir gazeteci olarak temel görevimi yapmamı engelliyor. Yasalara da saygılıyız. Bu saygı çerçevesinde kalarak ekranı karartmayı uygun gördüm. Yasaklara belki bir parça dikkat çekebilmeyi umdum. Bir çok gazetenin getirilen yayın yasağını haber bile yapmadığı, yapamadığı bir süreçten geçiyoruz. Azınlıktaki bir grup medya, sivil itaatsizlik boyutunda bu yasağı tanımama kararı aldı. Benim yaptığım protesto, Türk televizyon tarihinde bir ilktir. Ekran karartmak, gerçekten bana ağır geldi. Ama etkili bir eylem olabileceğini düşündüğüm için bu kararı ekip arkadaşlarımla birlikte verdim.”

Bir dakikalık ekran karartmadan sonra bunun gerekçesini Dükel, televizyonda izleyicileriyle şöyle paylaştı:

“Bu ekran karartma ‘gün sonu’ haberin yayın yasaklarına ilişkin bir proteste eylemiydi. 1950’den sonra medyaya yapılan sansür döneminde bazı gazeteler ilgili haberi vermeyerek, köşe yazarları sütununu boş bırakıp beyaz çıkmışlardı. Ben de televizyon tarihinde bir ilk olduğunu düşündüğüm ekranı karartarak bu protestoyu siz izleyicilerin dikkatine sunmak istedim..”