Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın makam olarak kullanacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı. Şimşek, Erdoğan’ın yeni makam uçağı Ana için ise toplam maliyetin 185 milyon dolar olduğunu söyledi. Erdoğan’ın 29 Ekim  törenlerinde önünde durduğumerdivenlerin maliyetinin ise yaklaşık 4 milyon TL olduğu öğrenildi.

Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı, Erdoğan’ın makam uçağı Ana’yı THY’nin aldığını belirterek uçağa henüz bütçeden bir ödeme yapılmadığını söyledi. Ödemenin bu yıl içinde Başbakanlık’tan yapılacağını ifade eden Bakan Şimşek, “Satın alma bedeli ile toplam maliyeti 185 milyon dolardır” dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın toplam maliyeti ve maliyetin hangi bütçeden karşılanacağı sorusunu da yanıtlayan Şimşek, yeni hizmet binasının proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü Başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963.4 milyon lirasının harcandığını, 2015 yılında tamamlanmasının planlanması nedeniyle söz konusu yıla ilişkin bütçeye 300 milyon lira ödenek ayrıldığını bildirdi. Kamuoyunda “örtülü ödenek” olarak bilinen gizli hizmet giderleri hakkında da konuşan Şimşek, bunun genel bütçe başlangıç ödeneklerinin toplamının binde 5’ini geçemeyeceğini söyledi.

Şimşek, bu kapsamda geçen yıl 990.3 milyon lira, 2014 yılının başından bu yana da 874.9milyon lira harcandığını dile getirerek, bütün harcamaların yasalar çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

ADIMI 135 BİN LİRA!

4 milyon liralık merdivende 30 adet basamak yer alıyor. Bu da Erdoğan'ın her adımının yaklaşık 135 bin liraya tekabül ettiğini ortaya koyuyor.