Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyünde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulacak termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi ardından vatandaşlar, tarlalarında köklenmiş ağaçlardan güçlükle hasat yapmaya çalışıyor.

Yetiştirdikleri zeytinlerle geçindiğini ve başka bir mesleği olmadığını belirten köylülerden Hüseyin Kutlu, "Bu yıl buradan bir hasat düşünüyorduk. Şu an mahsulümüz yerlere döküldü, yani para da yapmıyor. Bu direkt yağlık. Zeytinin kilosu, toplasaydık dalından 4 ile 5 lira. Şu anda ise kilosu 1,25 liraya bu mahsulü vereceğiz. Zaten yarısı da heder olmuş vaziyette, yani yetkililerden bizi mağdur etmemelerini istiyoruz. Soma zaten 2014 yılında ülkenin gündeminden hiç düşmedi. Maden faciası, Yırca; bundan dolayı devlet yetkililerinden yardımcı olmalarını talep ediyoruz." dedi.



Tarlasının 10 dönüm olduğunu ve içinde 180 tane ağacının kesildiğini söyleyen Cemil Çelikkaya ise, "Tarlamın içindeki bu zayiatı görüyorsunuz. Bu zayiatın dibindeki mahsul zeytinimiz. Mahsulümüz kötü olmasın diye acıdığımızdan alıyoruz. Toplaması çok güç, eziyet oluyor. Normalde bu ağaçlar kesilmeseydi, 20 gün sonra hasat yapmam gerekirdi ama bu şekilde kesildiği için 20 önce bu zeytinlerin toplanması lazım." diye konuştu. Ağaçlarının kesildiği sabah tarlasına zeytin toplamak için geldiğini ifade eden eşi Ayşe Çelikkaya da, "Tarlamıza geldiğimizde zeytinlerimizin hepsini yatırmışlar yere. Burada güvenlikçilerle kavgalaştık. Buradan geri döndük ve gittik. Şimdi de geldik. Zeytinimizin dibinde hem ağladık hem üzüldük. Burada zor zor zeytin topluyoruz." dedi. (Cihan)