2010 yılında KPSS Eğitim Bilimleri Sınavında kopya çekildiği iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve 4 yıldır devam eden soruşturmada, YÖK Denetleme Kurulu’nun ÖSYM Yetkilileri hakkında hazırladığı disiplin soruşturması raporuna ulaşıldı. Ağustos 2011 tarihli YÖK raporunda, savcılıkça görevlendirilen bilirkişiler tarafından hazırlanan rapora da değinildi. Raporda, soru kitapçıkları üzerinde yapılan inceleme neticesinde adaylardan önemli bir bölümünün önceden sorular hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldukları tespitine yer verildi. Grihat.com'dan Arzu Yıldız'ın haberine göre; Genel Yetenek sınavında tüm soruları doğru yapan adayların kitapçıklarını inceleyen kurul, “kitapçıkların kapağındaki yazı karakterleri” ile “iç sayfalarında yapılan işlemlerin yazı karakterlerinin birbirinden farklı olduğunu” tespit etti. Raporda söz konusu tespite dair bilgiler şu şekilde paylaşıldı:

“Bilirkişi raporunda, 2010 Eğitim bilimleri alanında 120 tam soru yapan 350, Genel Yetenek alanında 60 tam soru yapan 1029 adayın soru kitapçıkları da incelenmiştir. Bunlardan, Eğitim Bilimleri alanındaki 74, Genel Yetenek alanındaki 68 kitapçığın bazılarında, soru çözme çabası olmaksızın doğru cevabın soru kitapçığı üzerine işaretlendiği ya da soru kitapçığında yeterince çalışma yapılmadan doğru cevapların işaretlendiği, bazılarında ise gelişigüzel ve ya anlamsız karalamalar yapıldığı tespitine yer verilmektedir. Bu durum da, adaylardan önemli bir bölümünün önceden sorular hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldukları kanaatini güçlendirici bulunmuştur.”

“Kitapçıklardaki karalamalarla işlem yapılmış havası verilmeye çalışıldı”

Kurulun raporunda, “soru kitapçıklarında aslında soruların çözümü ile çok da ilgisi olmayan, ‘görünürde’ hesaplamalarla abartılı bir şekilde kitapçıkların karalamalarla işlem yapılmış havası verilmeye çalışıldığı yönünde kuşkular bulunmaktadır” denildi:

“Heyetimiz, 2010 yılında Genel Yetenek alanında bütün sorulara doğru cevap veren adayların soru kitapçıklarını incelemiştir. Bu incelemede, bazı soru kitapçıklarının kapağındaki yazı karakteri ile kitapçığın iç sayfalarında yapılan hesaplamalarda, rakamlar ve diğer yazı karakterlerinin ciddi olarak birbirinden farklılık gösterdiği izlenimleri gözlemlenmiştir. Bu durum, soru kitapçıkları üzerinde, KPSS soruları hakkında kamuoyunda tartışmaların yoğunlaşması üzerine, kopya izlenimi verebilecek belirtilerin soru kitapçıkları üzerinde giderilmeye çalışıldığı kuşkusunu doğurmuştur. Çünkü söz konusu soru kitapçıklarından hemen hiç işlem yapılmayan 68′i bir yana bırakılacak olursa, diğer soru kitapçıklarında aslında soruların çözümü ile çok da ilgisi olmayan, ‘görünürde’ hesaplamalarla abartılı bir şekilde kitapçıkların karalamalarla işlem yapılmış havası verilmeye çalışıldığı yönünde kuşkular bulunmaktadır. Hatta bazı kitapçıklarda bütün hesaplama işlemlerinin silgi ile silindiği ve kapaktaki yazı karakterine uygun yazılarla sayfalar üzerinde yeniden işlem yapıldığı izlenimleri edinilmiştir.”