CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e madenler konusunda devreye giren 50 kişi arasında bölge milletvekili ya da bakan olup olmadığını sordu.

Tanrıkulu, Çalışma Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, maden ocaklarındaki “fişleme” iddialarını Meclis gündemine taşıyarak şöyle dedi:
“Ermenek bölgesindeki maden işletmelerinin beraber hareket ederek işçileri fişlediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise 1,5 yıl önce basına yansıdığı halde Bakanlığınızca herhangi bir işlem yapılmamasının sebebi nedir?
Taşeron çalıştırılan ve çağdaş sendikal örgütlenmeye sahip olması engellenen emekçilere karşı işverenlerin ‘fişleme’ yapmak üzere örgütlenmesine göz yumulmasının nedeni, kamuoyuna yansıyan beyanlarınızda belirttiğiniz gibi araya hatırlı kişilerin girmesi midir?
‘Madeni kapatmak isteyince 50 kişi devreye giriyor’ ifadenizde belirtilen 50 kişi içerisinde bölge milletvekili ve bakanın olduğu iddiası doğru mudur?

-“İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?”-
İşçilerin çalışma koşullarından şikayet ettikleri takdirde açlığa mahkum edilmesine göz yumulduğu düşünüldüğünde, bu çalışma koşulları nedeniyle meydana gelen iş cinayeti konusunda sorumluluğun gereği olarak istifa edecek misiniz?
Ermenek’te meydana gelen elim olay sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKP Hükümeti adına verdiği demeçte ‘İşçi kardeşlerimiz kötü koşulları bize bildirsinler’ demiştir. İşçilerin, çalışma koşullarına itiraz ettiği anda patronları tarafından fişlendiği ve Bakanlığınızın bu fişlemeye seyirci kaldığı düşünüldüğünde, işçilerin Bakanlığa şikayette bulunduğu ve gerekli işlemlerin yapılmayarak Bakanlığınızın sorumluluğunu yerine getirmediği iddiası doğru mudur?
İddia doğru ise, Bakanlığınızın bu şikayetlere kayıtsız kalmasından dolayı, yetkili kişiler hakkında idari ve adli işlem başlatılacak mıdır?”