Bu yıl 22.’si düzenlenen Kış Olimpiyatları, 7 – 23 Şubat tarihleri arasında Rusya’nın Sochi şehrinde gerçekleştirilecek.

7 spor dalı, 15 disiplin ve 98 karşılaşmayla Rusya’nın Sochi şehrinde gerçekleşecek 2014 Kış Olimpiyatları için toplamda 50 milyar dolar harcama yapılarak tarihin en pahalı spor organizasyonlarından birine imza atılıyor. Yeni teknolojilerin de uygulanacağı bu dev organizasyonun yaklaşık 3 milyar kişi tarafından televizyondan takip edileceği öngörülüyor.

2014 Kış olimpiyatları teknolojik ilklere imza atacak

4 yılda bir gerçekleştirilen ve bu sene 22.’si düzenlenen Kış Olimpiyatları, daha başlamadan rekorlara konu oldu. Zira, Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk defa bir organizasyon 1500’den fazla kamera ile takip edilecek. Üstelik bu kameralar sadece sabit noktalarda değil, zeplin ve helikopterler üzerinde de konumlandırılacak.

2014 Kış Olimpiyatları’nda yaşanacak bir diğer ilk de yayın kalitesi noktasında olacak. Rusya’nın Sochi şehrinde gerçekleştirilecek organizasyon, Kış Olimpiyatları tarihinde ilk kez HD TV’ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip Super Hi-Vision (Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyon) formatında yayın yapılacak.

Olimpiyat İlkeleri



"Spor faaliyetlerine katılmak bir insan hakkıdır. Her birey herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, Olimpiyat ruhu içerisinde spor yapma imkanına sahip olmalıdır. Bunu yapmak için dostluk, dayanışma ve fair-play anlayışının hâkim olması gerekmektedir."

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK, Fransızca: CIO, İng. IOC), 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin’in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları’nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre’nin Lozan kentindedir.
M.Ö. 776 ile M.Ö. 396 yılları arasında düzenlenen antik olimpiyat oyunlarının tekrar düzenlenmesi amacı ile kurulan komitenin ilk kuruluşu 1894 yılının Haziran ayı ortasında, Sorbonne Üniversitesi’nde düzenlenen bir kongrede gerçekleşmiştir. 37 spor kuruluşunu temsilen 78 kişi ve 9 ülkeden 20 delegenin de yer aldığı 2000′i aşkın bir davetli topluluğunu “International Athletic Congress” adlı toplantının gündeminde gündeminde amatörlük kavramının anlamı, uygulaması ve Olimpiyatlar konuları vardı. “Olympism” diye adlandırılan ikinci komitenin başında, Yunan Demitrios Vikelas ve üyeler arasında da Amerikalı Dr. William M. Sloane vardı. Coubertin, Kongre’den bir hafta önce Revue de Paris dergisinde yayınladığı bir makalede canlandırmasını istediği olimpiyatların temel ilkelerini sıraladı. Oyunların kongreden iki yıl sonra Atina’da başlaması ve Olimpizmin temel ilkeleri kongrede karara bağlandı.
IOC, 1896 yılında başlayan Modern Yaz Olimpiyat Oyunlarının yanı sıra ilki 1924 yılında Fransa’da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları’nı da organize etmektedir.