Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'nde Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağında işçilerin yemek molası sırasında eski kullanılmayan ocakta biriken suyun basması sonucu mahsur kalan 18 işçiden 10'unun cansız bedenlerinin çıkartılmasının ardından 8 işçinin bulunması için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Çalışmaların 25'inci gününde 1939 metre olan maden ocağının yüzde 80'inin tarandığını belirten AFAD, arama yapılacak geriye kalan alanın 384 metre olduğunu belirtti. Desandre bölümünde 753 kotunda çalışmaların sürdürüldüğünü belirten AFAD bu alandan şimdiye kadar 1307 vagon harfiyat çıkarıldığını belirtti. Madendeki çalışmalarda son 24 saatte 20 metre ilerleme kaydedildiği bildirildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'nde Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağında 28 Ekim Salı günü saat 12.15 sıralarında işçilerin öğle molası sırasında eski kullanılmayan ocakta biriken su bastı. Baskın sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. AFAD eşliğinde yapılan kurtarma çalışmalarında 6 Kasım günü Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cansız bedenlerine ulaşıldı. 2 işçinin cenazeleri Aşağı Çağlar Köyü'ne defnedildi.
2 işçinin cesetlerinin çıkartılmasının ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 kişi gözaltına alındı. Aralarında Has Şekerler Madencilik şirketi sahibi Saffet Uyar ve maden ruhsatı sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Şirketi'nin sahibi Abdullah Özbey'in de bulunduğu 5 kişi 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan tutuklandı, 2 kadın mühendis ve 1 iş güvenlik uzmanı olmak üzere 3 kişi adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kurtarma çalışmaları kapsamında 17 Kasım günü 2, 18 Kasım günü de sabaha karşıda 6 işçinin daha cansız bedenlerine ulaşıldı. Mahsur kaldıkları maden ocağından cenazeleri çıkartılan işçiler Bahri Üzer, Hüsnü Çolak ve Osman Çoksöyler Aşağı Çağlar Köyü'nde, Hüseyin Çolak Güneyyurt Beldesi'nde, İsmail Gürses Gökçekent ve Uğur İlhan Göremeli Köyü'nde, Tezcan Gökçe ve Mehmet Tokat da Kazancı Beldesi'nde dün son yolculuğuna uğurlandı.
Madende mahsur kalan 18 işçiden 10'unun cansız bedenlerinin çıkartılmasının ardından şef Recep Çiloğlu ile birlikte işçiler Ali Haznedar, Kamil Yaman, Hüseyin Gültekin, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Ömer Cansu'nun kurtarılması için çalışmalar sürdürüyor. DHA