CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Başbakanlık Sarayının Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılması için yapılan bir protokol var mı?” diye sordu.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

“Kalkınma Bakanlığına Başbakanlık Sarayının (Cumhurbaşkanlığı Sarayının) bir an önce bitirilmesi için talimat verildiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise bu talimatı kim vermiştir?

Cumhurbaşkanının ‘Yeni yapılan binalara Cumhurbaşkanlığı olarak taşınmayı planlıyoruz. Şu andaki Cumhurbaşkanlığı binasına da, aynı zamanda konutlara da Başbakanımızın taşınmasını aramızda planlamış durumdayız’ ifadesi doğrultusunda, Başbakanlık Sarayının Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılması için yapılan bir protokol var mıdır? Varsa içeriği nedir?
AOÇ’de yapımı devam eden Başbakanlık Sarayının (Cumhurbaşkanlığı Sarayının) isminin ‘Ak Saray’ olacağı iddiası doğru mudur?
7/30737 sayılı yazılı soru önergeme verilen cevapta ‘Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü mülkiyetinde olan arazi varlığının tamamını kapsayacak SİT derece değişikliği yapılmamıştır’ ifadesi yer almaktadır. Bu durumda, Atatürk Orman Çiftliği’nde SİT derece değişikliği yapılan arazi varlığı ne kadardır?
SİT derece değişikliği yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, AOÇ’de yapımı devam eden Başbakanlık Sarayı (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) SİT alanı üzerinde nasıl ve hangi gerekçe ile inşa edilmiştir?
Eğer SİT alanı üzerinde yapılmışsa, Başbakanlık Sarayı (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) için iskan oturma izni alınmış mıdır? Eğer gerekli yasal izinler alınmadıysa ve SİT alanı üzerinde yapıldıysa, Başbakanlık Sarayı (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) kaçak bina durumunda mıdır?”