Esenyurt Belediyesi 2014 yılında içinde Ramazan iftarları, protokol ve cenaze yemekleri gibi harcamalar için ihaleye gitti. Ramazan iftarları, kahvaltı, pilav üstü kavurma, protokol ve cenaze yemekleri şeklinde yapılan ihaleyi 10 milyon 830 bin lira karşılığında bir firma kazandı. Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Engin Doğru bu rakamların abartılı olduğunu düşünerek konuyu Belediye Meclisi'ne getirdi. Konunun mecliste gündeme gelmesiyle iddiaya göre tartışmalar yaşandı.

Belediye Meclis Üyesi Engin Doğru, yemek ve daha bunun gibi benzeri ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddialarını gündeme getirerek şöyle konuştu: “Belediye Meclisi'nde yemek ihaleleri hakkında bilgi istedik. Bu bilgiler bize 1 ay sonra ve eksik olarak verildi. Bu bilgiler içinde faturalar ve ihale bedelleri var. Bunları incelediğimizde karşımıza çok uçuk, bizim kabul edemeyeceğimiz rakamlar çıktı. Şöyle ki; belediyenin açmış olduğu ihalede ramazan iftarları, pilav üstü kavurma, kahvaltı, cenaze yemeği ve protokol yemeği adı altında ihaleler olmuş. Bu ihalelerin toplam bedeli 10 milyon 830 bin TL’dir. Bu rakamlar bize uçuk geldiği için bunu sorgulamak istedik. Fakat belediye yetkililerince bize herhangi bir bilgi verilmedi. ‘Size verebileceğimiz bilgiler bununla sınırlıdır’ denildi.”

İhalede 50 bin adet protokol yemeği gözüktüğünü vurgulayan Doğru, yaptığı hesaplama ile durumu şöyle açıkladı: “Bu rakamı 365 güne böldüğümüzde günlük 136-137 adet protokol yemeği ortaya çıkıyor. Demek ki Esenyurt Belediyesi yetkilileri 365 gün çalışıp her gün protokol yemeği vermişlerdir. Bu protokol yemeğinin kime, ne amaçla verdiğini bilmiyoruz. Böyle bir protokol yemeği olacağına da şahsen inanmıyorum. Onun dışında yine 50 bin adet kahvaltı var. Ramazan iftarları adet olarak fazla olabilir ama doğrudur verilmiş olabilir. Fakat bunun tam sayı olarak 450 bin adet olduğunu kabul etmiyoruz. Çünkü rakamın böyle sıfır, yuvarlak bir rakam olması açıkçası manidardır. Yani bu rakam 451 bin, 451 bin 200 olabilirdi. Eğer sayı üzerinden gidiliyorsa gerçek anlamda her şey sayılı ve tespitli yapılıyorsa bu şekilde olacağını düşünüyorum. Pilav üstü kavurmanın ise kimlere verildiğini bilmiyoruz. Bunlar ramazan iftarları dışında olanlar. 120 bin adet cenaze yemeği verilmiş. Bende Esenyurt’ta yaşıyorum, bizim cenazelerimiz çok kalabalık olur. Hiçbir cenazede yemeğin belediye tarafından karşılandığını görmedim ya da bana denk gelmedi.”

İhale sonucu ortaya çıkan rakamlara bakıldığında ciddi bir sıkıntı olduğunu öne süren Doğru, “Bizim için ihaleyi alan firmaların kim olduğu çok önemli değil ama yapılan hukuksuzluk ve yolsuzluğun peşindeyiz. Bu işin altında yolsuzluk olduğunu düşünüyorum. Bu yemek miktarlarının ciddi anlamda belediyemize, Esenyurt’ta oturan vatandaşlarımızın cebinden alınan vergilerden kendi yandaşlarına rant sağlandığını düşünüyorum.” diye konuştu.

Belediye Meclisi'nde bu konuyu gündeme getirdiklerinde tepki aldıklarını kaydeden Doğru, “Neden bunu sorguluyorsunuz gibi bir şeyler oluştu. İstediğiniz belgeleri alabilirsiniz söyleminde bulunuldu fakat sadece 2 sayfa belge verildi. Bunun dışında ihale nasıl yapılmış, kimler katılmış, gerçek anlamda bu kadar yemek verilmiş mi, verilmişse belgeleri nerede, kimlere nasıl dağıtılmış hiçbir şey belli değil.” açıklamasında bulundu.

CİHAN