Ali GÜLEN /FRANKFURT

Almanya'da yaklaşık 10 bin Alevi incancına mensup kişinin yaşadığı Bremen Kent eyaleti de, Aleviliği inanç olarak kabul ederek, "Alevi kurumları ile inanç sözleşmesi" imzaladı. Anlaşma, Aleviliği "Ortak değer" kabul ediyor. Bu anlaşmanın kısa sürede diğer eyaletlerle de imzalanması bekleniyor.

Bremen, Hamburg ve Hannover merkezli Aşağı Saksonya'dan sonra Aleviliği bir inanç olarak kabul eden, başta Cemevleri'ni ibadethane olarak görmek olmak üzere, bir çok inanç ritüelini diğer inançlarla eşit gören üçüncü eyalet oldu.


HUKUKEN EŞİT STATÜ

SPD'li Eyalet Başbakanı Jens Böhrsen'nin katıldığı imza töreninde Devlet Protokolü'nü, Almanya Alevi Birlikleri Federasyanu Başkanı Hüseyin Mat imzaladı.

Eyalet Başbakanı Böhrsen, Almanya’da sekiz yüz bin, Bremen ve çevresinde de 10 bin Alevi inancına mensup kişinin yaşadığını hatırlatarak, devlet anlaşmasının imzalanmasıyla Aleviliğin de kiliseler, camiler ve Yahudilik gibi diğer dinlerle hukuki anlamda eşitlik statüsünün getirildiğine dikkati çekti.

DEĞER SAYIP KORUYACAKLAR

AABF Başkanı Hüseyin Mat , Bremen Belediye Sarayı'ndaki konuşmasında, Türkiye’de Alevilerin haklarının gasp edildiğini vurguladı ve Almanya’da imzalanan devlet anlaşmasının Türkiye için de sinyal olmasını istediğini belirtti. Diğer dini cemaatler, bu anlaşmayla Alman Anayasası’nın din özgürlüğünden cinsel tercihe kadar, birey özgürlükleri de dahil tüm maddelerini "ortak değer" olarak kabul edip, koruyacaklarını taahhüt ediyorlar.

ANLAŞMA NELER GETİRİYOR?

Anlaşma "dini bayramlarda işyerinden ücretsiz izin alma, öğrenciler için talep halinde dersten muafiyet, Cemevi inşa etme, dini vecibelere göre cenaze defni, eyalet medya konseyinde temsil, hastane, cezaevi gibi kurumlarda din hizmeti verme, din adamı yetiştirme, okullarda Alevilik dersi, üniversitelerde Alevilik kürsüsü, yuva ve kreş açma izninin verilmesi" iznini tanıyor.